Миша Матић: О људима, нељудима и Ивани, Видовој мајци.

Поделите:

Ивана Пантелић, историчарка, научни радник, бави се у свом магистарском раду еманципацијом партизанки у периоду 1945 – 1953. Њено дело, објављено 2009. нисам читао. Из тог периода интересовање ми је више усмерено ка делу др Срђана Цветковаћа. Његов рад пратим и данас, али ми је ових дана много више пажње привукла мр Ивана Пантелић. Медији, а посебно друштвено мреже, ових дана се баве њеним сином. Ивана је мајка детета старог 11 година коме због болести аутизма нису дозволили да на линијом Ер Србије, Етхада или како се већ зове власник линије и авиона, отпутује од Београда до Тивта. Медијску пажњу, огорчен гестом власника авиона, покренуо је Иванин супруг, запретивши тужбом због угржавања права њиховог болесног детета. Са Иваном је уз болесног сина путовала и здрава кћерка, али муж Иване Пантелић није био на списку потенцијалних путника, дошао је да испрати породицу. Уместо жеље за срећан пут, вратили су се кући, 11- годишњи дечак се заплакао и то је окаректерисано као ризик по безбедност путника на линији за Тиват. Отац детета се буни због одлуке представника да се уплакано, болено дете не пусти у авион, упркос томе што би у истом авиону требало да лете и његово друго дете и његова супруга, мајка њихове деце. Сигуран је да 11 годишње дете не може никог да угрози током 40 минутног лета, дете је летело раније и на много дужим летовима. После упознавања јавности са немилим догађајем на аеродрому Никола Тесла, међу првима се огласио Крло, маркетиншки експерт. На свом Твитер налогу рече: „Ово сад лагано прелази у неукусну самопромоцију“, док дневни лист данас одговара речима: „Након што његовом аутистичном сину није дозвољено да уђе у авион“. Да, Ивана Пантелић је мајка детета болесног од аутизма, али наведене речи Крстића и дневног листа данас превазилазе и болест, оне одишу нељудскошћу. Пратећи разне дискусије на ФБ дођем до оваквог увода:

„Захваљујем Ер Србији што брине о нашој безбедности а не о појединцима који себично мисле да треба да буду привилеговани по цену угрожавања стотине других људи“.

РАЗОЧАРЕЊЕ : Познати историчар чије политичке и историјске погледе веома уважавам, понео се крајње ниско, себично и подло, према :

 1. Свом детету.
 2. Авио компанији.
 3. Јавности.

А све зарад своје СЕБИЧНОСТИ и ЗАИНАЋЕНОСТИ.

Да је био мало мање себичан (према свом детету) и нетрпељив (према политици „авио-превоза“ путника) разумео би оно што се прави да не разуме и не би у својој осветничкој жељи да науди и напакости тој компанији отишао и корак даље – узнемиравајући јавност и манипулисао њоме – позивајући се на (непостојећу) ДИСКРИМИНАЦИЈУ која је (наводно) учињена према његовом детету. Због таквих СЕБИЧНИХ и САМОЖИВИХ људи који би да МЕЊАЈУ и КРШЕ правила и прописе чим се исти испрече њиховој (тврдоглавој) жељи да „по сваку цену МОРА да буде по њиховом“ – остали људи бивају доведени у веома незгодну или чак опасну ситуацију, а неретко и – пред свршен чин.“ У наставку аутор потписан као М.М ( не ради се о бившем селектору боксрске репрезентација Србије Шипију, већ о његовом анонимном имењаку и презимењаку ) каже: Нека му на родитељску част служи то што је ЗЛОУПОТРЕБИО болест свог детета не би ли на СИЛУ „истерао“ да је у праву у оном за шта и сам зна да није.


А обашка, што наставља да „спинује“ јавност на врло ружан и преваран начин. Што је најгоре, није једини родитељ (аутистичног) детета који се (јавно) понео недостојно и неваспитано.»
Расправа која је потом заподенута доноси предлоге да дете, тендеоциозно називајући сина Иване Пантелић «аутистично дете», одузме од родитеља, да се његови понашају као терристи, стављајући дете у први план, а све то зарад личне промоције!? Говоре да је појавом детета оболелог од аутизма «угрожена безбедност стотинама људи» и још ко зна све какве глупости потежу, да би дошли до тога да је аутизам наследна болест, ваљда покушавајући да нас упознају са менталним стање родитеља непожељног путника од 11 година. Највероватније их такво стање тера у некакву самопромоцију нечега, а Ивана Пантелић је и без неке велике помпе ван стручних кругова родила двоје деце, а успела је да магистрира на Философском факултету Универзита у Београду и није јој требала лична промоција, стручну је имала јер ју је својим делом завредела. Ни један разлог за промовисање ван своје струке, поготово као родитељи оболелог детета, немају ни мајка ни отац, али имају разлог за јавно негодовање јер сматрају да су угрожена права њиховог 11 годишњег сина. Можда нису у праву, када су законски оквири овлашћења власника авиона у питању, али то је ствар за судску власт. Писаним законима се баве судови, оним неписаним, људским се баве људи, али деси се и нељудима да умешају своје прсте, па крену да људске ране продубљују, осољавају и стварају додатне. Ранама мр Иване Пантелић се не бави нико, Чедомир Антић је познатији јавности од своје жене и сина, ако уважавате његове људске и политичке погледе, уважите и људске, макар и погрешили, али Вид Антић је и Иванин син. Ако не можете помоћи, не продубљујте ране мајци, то је ипак ненормално.

Миша Матић

ВИДОВДАН

Поделите:

8 COMMENTS

 1. Hm,hmm…cini se ipak,da je otac putnika,sklopio manjkav ugovor o prevozu,sakrivsi,na salteru oko lonost,bitnog sadrzaja,za ispunjenje,preuzete obaveze prevoza,malog putnika.Odbivsi ,novi momenat,“ aneks ugovora „,ponudjeni sedativ,raskinut je ugovor o prevozu,opravdano na stet Antica. Mozda mu je do sada to prolazilo, pa Ono “ vozi misko „, Ali ima I savesnih,profesionalnih,vozara-prevoznika.

   • Hm,hmm…ima,Mozda savesnih prevoznika,postovaoca profesionalnig odnosa prema,pravima i obavezama “ svih ucesnika u saobracaju „…..???? A,radeci te poslove,zaradio Sam,ne Mali broj “ sendvica „… Nisam bio u klupi,sa Tomom I slicnima,kod koji has sve moze “ na vozi misko „

  • Hm,hmm…svakako,cenim vas osecaj,I podrsku malom Vidu,medjutim ima tu I nekih “ skrivenih mana“. Moglo je,da se desi,da Vid u mimoilazenju,nekoga ne povredi,Mozda ustine,pa bi “ ustinuti putnik “ trazio potvrdu,od istog lekara,da podnese tuzbu, I naplati od vozara,nadoknade za “ fizicke I dusevne boli “ koji mu je naneo mali Vid.

   • Možda je mali Vid i terorista pa sruši avion…možda pobije desetak putnika…možda…a tačno je to da je sa Vidom bila i njegova mlađa sestra i majka i baka…pa ako njih dosad nije pojeo neće ni ostale…

 2. Više se nezna i nije jasno, ko su „ljudi“ a ko su „neljudi“?! U svtari, sve više se čini da „ljudi“ imaju novac i političku moć, a oni drugi „neljudi“ nemaju novac pa samim tim ni političku moć, i oni se, (kao takvi) pozivaju samo na neku ljudskost i neku ? ljudsku empatiju!. Ali, videli smo, „ljudi“ imaju i zakone na svojoj strani i džabe ovim „neljudima“ njihova „ljudska empatija“! Zakon je zakon – bato! Sve po zakonu pa makar neka bude i sve naopako!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here