Албанци нам отели земљу да граде старачки дом

Поделите:

На имању породице Вулићевић у општини Клина на Космету зидају без питања и одштете. Славко Вулићевић: Кажу да су нас о радовима обавестили на огласној табли у холу Општине

ВЕЋ годину и по дана албанске власти у косовској општини Клина граде старачки дом на имању породице Вулићевић, интерно расељене у централној Србији, без сагласности и било какве надокнаде власницима. Да све буде још смешније, о почетку радова општинари су „обавестиле“ Вулићевиће објавом на огласној табли у холу – Општине.

Вулићевићи су 1999. дошли у Крушевац. У општини Клина оставили су право богатство: 16 хектара земље, три куће, четири аутомобила, пољопривредну механизацију, краве, бикове, овце, свиње…

Наследници угледног домаћина Божидара Вулићевића, синови Љубинко, Петар, Богдан и Радивоје нису желели да продају очевину, која се налази у атрактивној градској зони, између река Бели Дрим и Клине. Врло брзо по њиховом одласку Албанци су почели да обрађују читавих девет хектара земље.

– Први пут сам са оцем био тамо 2006. и видели смо да су све куће попаљене и срушене, а да на земљи раде људи који су међусобно поделили нашу имовину – сведочи за „Новости“ Славко Вулићевић, Богданов син.

– Имали смо проблема да их истерамо одатле, али нам је то некако коначно успело 2010.године. Од тада смо непрекидно сејали пшеницу и редовно обилазили оранице.

Тако је било све до маја 2015, када Вулићевићи увиђају да је из поседовног листа нестао читав хектар.

– Кажу, узела општина. Радови на изградњи старачког дома увелико трају, а обавештење је било истакнуто на огласној табли – у неверици нам прича Славко, питајући се како из Крушевца може да се види обавештење у холу општине Клина. – Пошто ми нисмо дошли на састанак на који нас нису ни позвали, њихова три члана донела су одлуку и то је то. – Рекли су нам да можемо да тужимо, па смо покренули спор пред Општинским судом у Клини. Међутим, ниједно рочиште још није одржано.

 

Петар, Славко и Љубинко Вулићевић

Наш саговорник каже да је, у два наврата, био код судије задуженог за предмет и да му је делилац правде објаснио да ће проћи дуги низ година док не дођу на ред, јер га чекају и предмети из 2001, 2002, 2003…

– На том нашем хектару се гради Геронтолошки центар, поред средње школе и нове хале спортова, која је завршена прошле године – кажу нам Вулићевићи који су се више пута пријављивали за подизање куће за повратнике, јер су желели да се врате. Њихове молбе, међутим, нису услишене.

УЗЕЛИ ЈОШ 54 АРА

КАДА су Вулићевићи прошле недеље стигли на своје имање, увидели су да им недостаје додатних 54,7 ари. Општина је почела да гради и кеј!

– Све је то отац купио, настављао да шири имање, да се кући и ми заједно с њим – прича нам Љубинко Вулићевић. – Ту је био од 1932. године, када је дошао из Левића. Када се заратило, 1941. године, завршио је у немачком заробљеништву. У ропству је био четири године. И тада су све куће биле порушене.

 

Вечерњеновости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here