Амерички медији: Ствара се Велика Албанија, Америка не треба да се меша на Балкану!

Поделите:

Када се званичници и медији САД фокусирају на мали број проблема у спољној политици, проблеми се, некако испод радара, појаве у другим областима. То се дешава на Балкану, региону који је био епицентар пажње Запада деведесетих година, али је у последње време запао у други план, пише „Nešenel interest“.

Док се амерички политичари баве Блиским истоком, Северном Корејом и наводним везама председника Трампа са Русима, тензије на Балкану прете да достигну тачку кључања, оцењује амерички лист.

Последња епизода дешава се ових дана, након победе „ратног крила“ на изборима такозване државе Косова, након којих је изгледно да ће некадашњи вођа Ослободилачке војске Косова, Рамуш Харадинај, постати премијер. И он, и Хашим Тачи, председник и његов партијски пријатељ, нашли су се на оптужбама и ЕУ и УН због ратних злочина током рата за сецесију Косова од Србије, 1999. године.

Не само да су се Тачијево „ратно крило“ и покрет показали као непријатељски настројени према Србима, већ су ови радикали опструисали договор са Црном Гором, и положили право на велики део територије ове земље, као и у Србији и Македонији, пише амерички лист „Nešenel interest“.

Многи међу њима се залажу да се Косово припоји Албанији, као и да припоје друге територије и формирају такозвану „Велику Албанију“.

То није нови циљ Албанаца. Готово одмах по НАТО агресији на Србију, заговорници Велике Албаније почели су да причају о том пројекту у Македонији. Кулминација кризе била је 2001. и 2002. године, а данас се поново јавља.

САД и НАТО често су слепо подржавали политику косовских и албанских политичара, а војна агресија 1999. године само је најупечатљивији пример. НАТО је мирно посматрао прогоне српског народа од стране албанских екстремиста који су у годинама које су уследиле хтели да етнички очисте Србе и друге мањине. Западни званичници мало су урадили и када су хришћанске задужбине, многе са неизмерним историјским вредностима, биле уништаване.

Уместо тога, Вашингтон и друге западне престонице приморавале су Македонију да прави уступке албанским мањинама. И ескалација притисака наставља да расте.

Војна интервенција Вашингтона за независност Косова била је непромишљена из много разлога. Можда су амерички лидери искрено веровали да ће то довести до стабилности на Балкану, али ако је тако, та очекивања се показују као крајње нетачне.

Покрет за формирање Велике Албаније поново расте, што прави проблем суседима. Ако се Балкан поново запали, што је сада врло могуће, САД треба да се уздрже од мешања. Вашингтон посебно не треба да понови грешке претходне политике и подржи страну која прави проблеме, пише „Nešenel interest“.

Блиц

Поделите:

3 COMMENTS

  1. a šta kažu brača rusi na ovo, ili oni samo mudro posmatraju situaciju dok mi patimo,zbok taj južni tok,sankcije,voena parada u rusii.nekada su pričali da za sve do sada bijo e kriv pijani jelcin,ludi gorbačov,bla bla bla.ko če sada da bude kriv ako se,nedaj bože ovo ostvari.ili rusi nemaju interes da se mešaju na balkanu,jer oni bes interesa ne rade ništa.

  2. Не Србљи, не будите луди, Трампова администраци е на страни Албанаца и ако су дизали споменике Клинтонима. Нас Америка мрзи. Не Роде, нас може да мрзи Аустрия, Ватикан, Германи…Рвати, Арбанаси, али каубоии не. Чисти бизнис. Са њима се може договорити и ние касно. Слоба и Мира нису имали слуха за време, а и да су имали, велико е питање, сви су генерали ЈНА опрани мозгови. Сада када смо ударили к…од ледину, када смо остали без вековне Краиине и Космета, есмо ли се опоасуљили? Не. Ми и даље срљамо у свеколику пропаст. И неки НАТО лобисти су Роде у служби Коминтерна и смерница из Дрездена о уништењу Србског народа, писмености Европе. Шта чинити Вуле? Шта и наши стари, не измишљайте топлу воду, дао Бог Сербиия пуна термалних извора. Ми ћемо прескочити ова смутна, ебена времена, када те „брани“ онай ко ти о глави ради. Не вади га соколе!

  3. Тебя е Вуле врея прегазило. Не господо, заебали сте се поголомо, и овом отпор ћопавом Вуку на Лазарвом „Видовдан“ Бог ће замах дати. Дуго и дуго СПЦ е одолевала, али е попустила, Србљи не „разуму“ Отче наш иже еси на небеся, да святи….треба превод. Превод на шта, то више ние то? На Вука и Даничића? Све светске язике спикамо, а заборавили смо матицу и Винчу…Ето зашто Вуле цени Еврески и Елински народ. Превод Светог Писма на савремени српски е катастрофа, не веже. Я сам као дете слушао службе на старом. Све су те попове склонили, али онда Руска загранична црква и: какви Словени какви бакрачи, ово е стари србски язик. Књиге кое су загранични Руси Вулету даривали у знак захвалности матичнопм народу и Сремским Карловцима. А шта веле клошари коии се науком слове? Ми смо дивљаци иза Карпата а Арбанаси Илири. Само полако Роде, не таласай, све ће доћи на свое место. Мене брине биология и опстанак. Генетика, много моћна наука е рекла свое. Не вади га соколе Србине!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here