„Америка ствара хаос, Меркелова би да отргне Србе од Руса“

Поделите:

Хрватски политички аналитичар Жарко Пуховски рекао је за „Вечерње новости“ да Вашингтон уноси неред на Балкан, а не Русија.
Он је истакао и да је немачка канцеларка Ангела Меркел у више наврата показала подршку Србији, као и да је хтела хрватску институционалну предност, као чланице Европске уније, да смањи у односу на Србију, која то није.

„Жеља јој је да се изједначе позиције и да се Србија извуче из руских раља. О томе је и Мајк Пенс говорио у Подгорици, очигледно да је свима њима то сада фикс-идеја“, рекао је Пуховски.

Према његовим речима, нема шансе да Србија уђе у ЕУ за мање од десет година.

„Сада ЕУ нема институционалних капацитета за примање нових чланица и није вероватно да би се постигао консензус о пријему било кога, осим Црне Горе. Тако да мислим да ће Црна Гора прва ући у ЕУ, за мање од десет година. Остали ће да чекају, биће различитих договора о томе да ли ће једни са другима „ићи у пакету“. Зависи и од тога како ће се одвијати српско-косовски и косовско-српски односи, како ће ствари ићи са Македонијом и БиХ“, истиче Пуховски.

Упозорава и да не сме да се понови оно што је Италија радила Словенији и Словенија Хрватској, односно да се не подмећу ноге у путу ка Европској унији.

„Имамо на светској сцени потпуно шизофрену политику, која је најбоље илустрована чињеницом да је председник Трамп имао разговор са Путином у коме је руском председнику приговарао што је кандидату Трампу помагао да постане председник Америке. Питање је да ли ће се Трамп одлучити на даље заоштравање односа са Русима, а сам Пенс је рекао једну потпуну бесмислицу, да Русија уноси неку врсту нереда у овом региону. То уносе САД, јер Америка мења слику региона, и то је у већини држава прихваћено, а у Србији није сасвим“, додаје Пуховски.

Како истиче, у даљим односима Београда и Загреба главне улоге ће имати председник Србије и премијер Хрватске Александар Вучић и Андреј Пленковић, као и да „и добро и лоше бити њихов резултат“.

Б92, Вечерње Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here