Блокиране улице у Кијеву: Екстремисти у маскирним униформама против геј параде

Поделите:

Неколико десетина украјинских националиста блокирало је Владимирску улицу у близини Универзитета Тараса Шевченка у Кијеву, они намеравају да спрече спровођење „Марша једнакости“ (ЛГБТ), саопштио је дописник Спутњика.

Одржавање „Марша једнакости“ планирано је у Кијеву за 18. јун. Како је саопштила организација „Кијев прајд“, која је организатор марша, у догађају би требало да учествује око пет хиљада људи.

https://twitter.com/12informru/status/876328791769010178

​Раније су екстремисти саопштили да су блокирали центар главног града Украјине и да неће дозволити одржавање марша. Организација „Амнести интернешенел“ позвала је на осигурање безбедности „Марша једнакости“ у Кијеву. Уједињене нације су раније саопштиле да су забринуте због негативног става према ЛГБТ заједници у Украјини и изразиле наду да ће парада проћи безбедно.

​Неки противници „Марша једнакости“ имају маскирне униформе, неки одећу са симболима украјинских националистичких организација. Они скандирају „Украјина изнад свега“, „Један за све и сви за једног“, „За нормалну породицу“. Они носе плакате „Забранити пропаганду хомосексуалности“ и „Љубав против хомосексуалности“.

Полиција није предузела мере за деблокирање маршруте учесника „Марша једнакости“.

Представници ЛГБТ заједнице више пута су одржавали акције у Кијеву и другим украјинским градовима, у којима су присталице проширења права сексуалних мањина често имале сукобе са својим противницима. У јуну 2015. године је током „Марша једнакости“ у Кијеву, којем је учествовало око 300 људи, у сукобима повређено 11 полицајаца и неколико демонстраната. Током марша 2016. претучен је један учесник.

Спутњик

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here