Брнабић: Ако буде приморана Србија ће бирати ЕУ а не Русију

Поделите:

„ЕУ је тамо где ми идемо – то је јасно”, рекла је Брнабићева.

ЊУЈОРК – Уколико Србија буде приморана да бира између ближих веза са Русијом и чланства у Европској унији, одлучиће се за ово друго, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић у интервјуу америчкој новинској агенцији Блумберг.
Брнабићева је рекла да ће као премијерка наставити пут који је почео њен претходник, сада председник Србије Александар Вучић, да би припремила земљу за чланство у ЕУ до 2020. када јој се завршава мандат.
„ЕУ је тамо где ми идемо – то је јасно”, рекла је Брнабићева.
„Ми имамо емотивне везе са Русијом због традиције, културе и вере”, навела је она и указала на то да у Србији велики број људи у потпуности доживљава Русију као нашег великог брата, нашег заштитника.
Према њеним речима, ова осећања се не могу занемарити, „али наш стратешки пут је ЕУ”.
Подсећајући да је Вучић одбио да прати одлуку Уније да уведе санкције Русији због Украјине, Блумберг наводи да Брнабићева није могла да потврди да ли ће наставити тај став уколико буде угрожено приступање Србије ЕУ.
„Не могу то сада да коментаришем, јер је на Балкану веома тешко посветити се било чему. То је тежак регион”, рекла је Брнабић, за коју агенција напомиње да не припада ни једној политичкој партији и да је образована у САД и Британији.
Брнабићева је рекла да постизање напретка у нормализацији односа са Приштином, како је навео Блумберг, сада зависи од тога да Приштина одобри неки степен аутономије Србима који живе на северу КиМ, а да ће на самом крају бити одлучено о питању статуса.
„Без обзира да ли смо у потпуности спремни 2020. да се придружимо ЕУ, то ће опет зависити од ЕУ да ли жели да прихвати нове чланице”, рекла је Брнабић.
Она је додала да никада није имала разлога да сумња да ће имати Вучићеву пуну подршку за тешка питања, али и одрешене руке да ради шта мисли да је најбоље.
На питање да ли ће моћи да доноси одлуке без његовог надзора, она је рекла „била бих изненађена када не бих”. 

Танјуг

Поделите:

4 COMMENTS

 1. Граматичка грешка: не каже се Србија, него „ми из власти“, Србија ће другачије бирати.

 2. Prvo tebi Ana ne odgovara nikakav savez sa Rusijom zbog njihove zvanicne politike prema nastranim seksualnim ponasanjima kao bolescu i zabranom sirenja iste na narod,za ceo 21 vek zabrana vazi.Drugo kako tebe i sve taj olos i pogan koji te okruzuje pod imenom SNS,SPS,PUPS I svih drugih u koaliciji nije sramota da trazite i zadovoljavate se da“ Pristina odobri neki stepen autonomije za Srbe“Siptari i svi ostali 100 godina ste bili zasticeni kao beli medvedi u obe Jugoslavije.To sto ste vi imali i imate nema nigde na svetu nikakva manjina ,a bio sam u naokolo.Pa kojoj ili cijoj drzavi to treba da se ostvari,jeli u NDH,ili u SRPSKOJ DRZAVI.Kaze jedna Srpska patriotska pesma snimljena u Cikagu 80-ih,peva Milan Petrovic,“Zar ginuse nasi pretci da cuvaju ime deci….“a zove se Ko god dodje iz Srbije.Tvoji Ana pretci nisu ginuli, za Srpstvo a moji jesu ,tvoji su i u Prvome i u Drugome svetskome ratu ginuli po Srbiji i Srpskim zemljama u Galiciji i pod Staljingradom i zato nemozete imati nikakve emotivne veze ni sa narodom RUSKIM osim neprijateljske i krvozedne.

  • Србо ал га закераш. То је нови облик аутономије, најаутономија. КосовА је српска аутономија и сад та аутономија треба Србима да подари најаутономију – Вучићеву.

   Како не схваташ да је Бриселски споразум политички трик, то је Вучко и урадио да би Срби добили аутономију у аутономији и били ЈЕДИНА таква аутономија. Све мора бити нај.

   Ово је нова ера у нашој историји, нова свест. Ти седиш кући и конташ: „Еботе, стварно лоше живим“! Онда погледаш дневник и Њега, и чујеш како Србија незауставно хита напред. Онда схватиш: „Еботе, то само ја лоше живим, остали су супер. Морам да мењам нешто“!

   Онда изађе истраживање и Он насупрот Њега има 55% подршке. Оних 45 је Он, није Он, капираш?

   И тако сви у Србији схватају да је проблем само у њима, а они други сви, каже дневник, Марић, статистика, БДП, Светска банка, ММФ (иначе видиш из списка да су то све усрећитељи).

   Закључак је следећи: У Србији су сви колективно пресрећни, најбољи, најветлије будућности и садашњост. Међутим, то што не ваља је појединажно, капираш Србија као Србија је пресрећна, народ као колектив је у рају, остало је индивидуално, капираш. Треба да се мењаш, да будеш као и остали, а остали исто да се мењају и буду као ти кад се промениш. То ти аутономија у аутономији, једина таква аутономија, НАЈаутономија…

   Где ти живиш? Толико је радницима добро да од свог рада плаћају субвенције, помажу компаније, ало, па замисли како је тек радницима добро. Наталитет ће повећати нероткиња мерама Владе, ми ћемо инвестирати у инвеститоре, бицемо аутономија у аутономији….како ти не схваташ како ти је добро. Мењај се човече, ел си луд, ел шта ли је?

   А тек ако наше комшије, од којих је вечина бивши ми, Орвати, Муслимани, Албанци…тек ако они пристану да се ујединимо, амана-заман, где нам је крај. Наааајбоља идеја је да ми са којима нико није хтео, и од којих је свако отео што је могао, да се што чвршће уједињујемо. Да нам Албанци са својим дипломама предају у Београду, да нам купују пуста села ко што су увек куповали, па да будемо лепо једном сви аутономија у аутономијиама. То је посебна врста стратегије, непроницљива…недокучива, капираш – замаскирана. Није нама лоше, него намерно треба само даизгледа да нам је лоше, како би се могли променити и схватити да нам је добро.

   Мислим стварно, човече, мењај се, куд ти се памет даде….

 3. А. Вучић је Председник Србије, и „премијер у сенци“, а Ана Брнабић је само
  портпарол „премијера из сенке“, и говори оно што АВ мисли, а што до сада
  није смео отворено да каже.
  Само, ако тако настави, може му се десити да браћа Руси окрену лист, па да
  они ударе санкције српској власти, на начин да му се заврти у глави, и да не
  зна шта би са собом.
  Ако му у току зиме браћа Руси укину доток гаса, и не буде га имао за грејање,
  врло брзо ће се предомислити, јер се „ОТВАРАЊЕМ ПОГЛАВЉА“ /од један до
  сто, двеста, триста…/не могу загрејати хладни радијатори!
  Имају Руси начина да „премијера из сенке“ дозову памети, а тада ће АНА
  БРНАБИЋ ЗАНЕМЕТИ ЗА ВЈЕК ИВЈЕКОВ!

  Драган Славнић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here