Центар у Нишу биће затворен само под једним условом

Поделите:

Вршилац дужности премијера Србије Ивица Дачић оценио је да Српско-руски хуманитарни центар у Нишу не може да опстане ако се не реши његов статус.

Он је на конференцији за новинаре, после састанка са белгијским колегом Дидијеом Рејндерсом, рекао да тај центар не може овако да опстане „ни на неби ни на земљи“, те подсетио да је предвиђено да Русија за његов рад издвоји 40 милиона долара.

Напоменуо је да је до сада потрошено 20 милиона на гашење пожара, поплаве и све остало.

Дачић је прозвао бивше представнике власти, садашњег лидера опозиционе Демократске странке Драгана Шутановца и бившег председника Србије и актуелног лидера Социјалдемократске странке Бориса Тадића, да пате од амнезије.

Наиме, вршилац дужности премијера подсетио је да је споразум о формирању Центра у Нишу потписао са Сергејом Шојгуом у присуству тадашњег председника Србије Бориса Тадића.

Такође је подсетио да је тај центар добио назив Српско-руски хуманитарни центар, а да је Шутановац, који је тада био министар одбране, лично дао одобрење да руска страна погледа касарну у Нишу за седиште тог центра.

„Не могу да схватим сада о каквим дипломатским статусима и екстериторијалном делу центра говоримо. То је заједнички центар. Не постоји руски и српски део. Ту ради десеторо људи“, подвукао је Дачић.

Поновио је и да је Тадић са тадашњом државном секретарком САД Кондолизом Рајс потписао Споразум о статусу америчке војске у Србији.

„Они који се овоме противе, када је Русија у питању, морају да дају одговоре на питања зашто у једном случају то може, а у другом не може“, казао је Дачић.

Питао је и зашто Тадић то није тада рекао Путину, а Шутановац свом руском колеги, мада, додао је, Шутановац је ретко ишао у Русију. Више је боравио у САД, казао је Дачић.

Вршилац дужности премијера Србије је напоменуо и да се ради о споразумима који се потписују циркуларно, уз промену само имена.

Спутњик

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here