Дачић: Југославија је највећа грешка, Енглези су хтели Велику Србију

Поделите:

Министар вањских послова Србије Ивица Дачић рекао је да се варају они који мисле да су Срби “посљедњи Мохиканци” који жале за Југославијом, која је, како каже, била највећа грешка и трагедија српског народа, и најавио да ће сљедеће године организовати конференцију о томе гђе је Србија 2018. године у односу на 1918. годину, “шта је изгубила, а шта добила”.
Срби ратовали за Блед и Истру

“Тада смо, умјесто побједничке силе, Србије из Првог светског рата, створили Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, гђе смо ратовали да би се ослободио Блед, Бохињ, Истра, да би 2018. године изгубили све за шта смо се борили у том рату”, рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија неће нову Југославију и да Срби нема шта да жале за Југославијом, него за изгубљеним српским жртвама које су пале за ту Југославију.

“Немам ништа против, то је лијепа идеја, али прво да се одредимо шта је Србија, шта је српско, па да онда расправљамо даље о државним модалитетима. Али, то не смије нико да каже. Ја ћу да организујем као министар вањских послова конференцију сљедеће године на тему – гђе је Србија 2018. године у односу на 1918. годину“, рекао је Дачић.

Енглези нудили Велику Србију

Дачић је напоменуо да се Србија, када је кренула у Први свјетски рат, опредијелила за стварање Југославије, односно да је ратни циљ Србије био стварање Југославије.

“Енглези када су то чули, они су полуђели, они су нудили Србији да постоји Србија у границама које они зову “Велика Србија”. У границама да добије излаз на море, да се не би стварала Југославија. А, шта смо ми на крају дочекали? Да су сви они који су гинули за то изгубили живот због утопијске идеје”, рекао је Дачић.

Агенције, Global CIR

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here