Десетине хиљада људи на Паради поноса у Тел Авиву (Видео)

Поделите:

Десетине хиљада људи из Израела и иностранства прошло је данас улицама Тел Авива поводом годишње Параде поноса, која се сматра највећом на Блиском истоку.

Полиција је рекла да очекује око 100.000 учесника параде, док су организатори проценили да ће их бити дупло више, уз 30.000 гостију из иностранства који долазе баш због параде.

Полицијски портпарол Мики Розенфелд је рекао да снаге безбедности будно чувају ред и мир и да је ангажовано стотине полицајаца, граничара припадника тајних јединица због тог догађаја.

Геј парада у конзервативном Јерусалиму окончана је трагично 2015. године, када се један ултраортодоксни Јеврејин пробио до учесника и ножем убио једну 16-годишњу девојку, а још четворо људи ранио.

Ове године у у фокусу телавивске параде је подршка бисексуалности под слоганом „Лет ит Бе“ најавили су организатори на свом веб-сајту, уз напомену да су бисексулаци више склони самоубиству и ризичном понашању од гејева и лезбијки.

Парада је почела у централном парку у Тел Авиву уз музику, игру и наступе, а онда су учесници кренули путем уз обалу Средоземног мора.

Израел редовно промовише ову параду за разлику од суседних арапских земаља у којима је хомосексуалност илегална. Критичари тврде да та земља тако покушава да искористи права гејева да умањи оно што израелска војска чини на окупираним територијама.

Учесници кажу да Израел покушава да себе види као део европских земаља или Запада и да онда ситуација изгледа другачије.

Истополни бракови иначе нису технички нелагални у Израелу, али нема институције која има дозволу да их закључи и парови морају да путују у иностранство да се венчају.

Израелски медији наводе да су се данас у паради десетине активиста ЛГБТ изјасниле против окупације, блокирајући је и носећи транспаренте са натписима: „Нема поноса у окупацији“.

Они су накратко спречили учеснике марша да прођу кроз центар града.

Полиција је одмах интервенисала одгурнувши их на тротоар. Укључили су се у чланови ЛГБТ групе повезане за владајућим конзервативним Ликудом терајући те активсте.

Очито је да је тај протест организован поводом пет деценија окупације обележених ове недеље.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here