Дрецун: Последњи покушај да се процесуирају злочини ОВК

Поделите:

Милован Дрецун изјавио је да је специјални суд за ратне злочине бивших високих официра Ослободилачке војске Косова последњи покушај међународне заједнице да процесуира злочине ОВК

Специјални суд за ратне злочине бивших високих официраОслободилачкевојске Косова је последњи покушај међународне заједнице да процесуира злочине које су припадници ОВК учинили над Србима и другим неалбанцима и Србија ће у том поступку помоћи, изјавио је председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Након усвајања Правилника о поступку и доказима, који је комплетиран прошле недеље, Специјални суд за ратне злочине Ослободилачке војске Косова од данас је спреман за рад, а приштински медији преносе да се сада може очекивати подизање првих оптужница специјалног тужиоца.

Дрецун је за тв Н1, рекао да је радна група, коју је основао скупштински одбор, прикупила све податке које имају наше надлежне службе у вези са ратним злочинимаОВК на Косову и да ће их ставити на располагање специјалном тужилаштву на Косову.

„Ми пре свега захтевамо кажњавање оних који су одговорни за ратнезлочинебез обзира на националност. Не сме да се врши дискриминација жртава и специјално тужилаштво је последњи покушајмеђународнезаједнице да се на Косову процесуирају ти злочини„, рекао је Дрецун.

Он мисли да неће бити политичкихпритисака на рад тог тужилаштва и да ће на почетку бити подигнута једна велика оптужница, на којој ће се наци кљуцни команданти ОВК.

Међутим, проблем ће бити ако се на важне позиције у влади Косова након преговора, распореде управо они који би могли да се нађу на тој оптужници.

„Расплет који се може десити у политичкомживоту на Косову и Метохији је да се коалиција око Хашима Тачијаи Рамуша Харадинаја распореди на кључнепозиције, а онда би специјално тужилаштво дошло у специфицну ситуацију, да ако подигне ту велику оптужницу, да се на њој нађуцланови владе, што може опет да доведе до дестабилизације“, рекао је Дрецун.

Говореци о наставку дијалога Београда и Приштине, Дрецун каже да тај дијалог јесте суштински важан за народ на Косову и Метохији, за Србију али и за стабилност у региону и да је на састанку у Бриселу у понедељак, висока представница ЕУ Федерика Могерини послала важну поруку.

„У јавности је та порука прошла приличнонезапажено, а то је да, иако на Косову још увек није формирана влада и да се не зна ко ће бити на челу преговарачке групе, да дијалог мора да се настави што пре, да се не може успоравати и да Заједница српских општина мора бити формирана“, рекао је Дрецун.

Он је рекао да смо раније у Бриселу имали преговоре на нивоу председника, али да су битни итехничкитимови и даљи интензитет разговора.

„Овако смо ишли један корак напред, три назад. Мора да се договоре теме, а мислим да треба и проширити формат – неопходан је унутрашњи дијалог, како је то рекао председник АлександарВучић. И премијерка Ана Брнабић је посветила део експозеа наставку процеса помирење Срба и Албанаца“, рекао је Дрецун.

Он каже да се са Албанцима нећеводити разговори у вези са признањем државе Косово, али да има много „мање проблематичних тема“ о којима може да се разговара.

„Имамо велику робну размену која се крећеоко 600-700 милиона евра, неки кажу и много више. Имамо теме које можемо да дефинишемо као мање спорне и тек треба да почнемода изграђујемо тај процес помирења“, закључио је Дрецун.

Tанјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here