Дуго, предуго је ћутала црква: Реч владике Атанасија која је многе обрадовала

Поделите:

Дуго и предуго ћутала је Црква на све јереси којима савремени српски вожди, српска квази-елита, изложише своју земљу и народ. На све нечисти којима засуше нашу традицију. На лажи којима загадише нашу прошлост, опустошише садашњост и обесмислише будућност. Као да се божији посланици стиђаху онога кога на земљи представљају. Бога. Као да жуђаху за земаљским, а не за небеским. Као да се уплашише Силника земаљског који им, ономад, 2013. на Свети синод упаде да их приморава да се одрекну Завета косовског …
Дуго и предуго ћутала је Црква, гледајући у реал-политику уместо у Каноне, у џипове уместо у иконе. Многи црквени оци наши као да заборавише да се за њих време не мери годинама и мандатима, већ вековима и Вечношћу. И да је “земаљско, замалена царство”. И народ поче да губи Веру, да пред “образовним сексуалним пакетима” заборавља Светосавље, да под Пинком губи Завет косовски. Да пред јарким бојама Содоме и Гоморе земаљске заборавља на Небеску Србију. Да заборавља шта је мушко, а шта женско, шта је тиранин, а шта Бог.

А Црква ћуташе, уместо да дигне глас и упозори вожде и народ свој на странпутицу којом кренусмо и казну коју платише они народи који рађаху ово што данас радимо ми. На речи светих књига које о томе говоре. На Свете оце иза којих осташе дела и записи. На победу Бога. Јер, где су данас силни Вавилонци, где је моћни стари Рим…?

Али, ћуташе Црква, дуго и предуго… А онда, када на Видовдан 2017., на светој земљи косовској, један пензионисани Владика српски рече оно што жива Црква треба да говори сваки дан, дигоше се куси и репати да га нападну у име Рогатих. Да га вређају, да прете, да причају о народу који воли Вожда.

Сетише се да кажу да је пресветли Владика српски, Атанасије, критиковао власт, а да је власт од Бога. Као да их је лично Бог послао да нас зајашу. Не, господо, власт је била од Бога, док су српским земљама владали краљеви који су право на престо и властовање полагали рођењем. Ви који на власт долазите покраденим изборима и сплеткама западних тајних служби нисте од Бога! Нити Ви који се уместо крсту клањате троуглу. Зна се шта је чији знак!

И нападоше на Владику многи, чак и неки из црквених редова, али нико не оспори ништа од оног што је рекао. Јер владика Атанасије говораше канонске Истине, а не дневно политичке фразе и потребе. Он, пред костима светог Цара Лазара, у дану када се спајају Небеска и земаљска Србија, рече оно што је Црква требало да каже давно, јако и јавно!

Јер, Црква не треба да брине о идејама земаљских власти, па да су оне и највредније, већ мора бранити црквене истине и темеље вере, увек и свуда, без обзира ко их угрожава или подрива. Те њене истине утврђене су канонима и не могу се мењати, ни прећуткивати, ради потреба и циљева оних који су узурпирали земаљску власт, свакодневно газећи Устав и земаљске законе у име некаквих самопрокламованих “виших политичких циљева”. Не постоји ни један “виши политички циљ” ради кога Црква не треба да каже да је Содомија грех, да би угодила властима. То није мешање у политику, нити грађанска и људска права, већ саопштавање верских истина, потребно верујућем народу.

Сам човек својим делима прихвата или одриче се Бога. То јесте његово право у грађанској држави, али и Црква има право да такве спомене, и обавезу да критикује грехе њихове, као и свачије.

И зато хвала ти, пресвети владико Атанасије. Још од времена Милошевића силници земаљски од тебе су зазирали, а верујући народ твој суд жељно ишчекивао и ценио. Хвала ти, што нас ни у пензији ниси заборавио…

ФСКСРБ

Поделите:

10 COMMENTS

 1. FSKSRB ( nazalost- latinicno),
  Kakav promasaj: pohvala c o v j e k u za u s l u g e- ovo mu je puno ime, a moze i: lice za posudjivanje; nece se promasiti ako i: nelicje, o d l i c n i j e je p o d l i c j e- ima – podlik!- sadrzaja…

  Tracim se, samo, nista taj ne zaSluzuje,
  zao mi FSKSRB

 2. GG,

  Je li tebi stalo da pisest tako da samo sam sebe razumes? Ti izgleda razmisljas na jeziku chunga-panga, dijalekt zulu-fulu, juzno od reke Tinga-faga…malo povise sela Amon-shanga – a izrazavas se na srpskom…sastavi jednu prostoprosirenu recenicu (makar Kolja bio subjekat)…

  • Prostoprosirene recenice su za pametne- da povezu krajeve sa
   sredinom; eee, ma kako da se obrtalo Kolju, casniji je od ovoga
   samozvanog s a v j e t o d a v c a; pisah ja davno o njemu: slozene recenice, a s a d r z a j prost…

   • Мислиш Атанасија?

    Таса је цар….биће на икони…Вучић ми пркоси након „опела“ поводом Бриселског (не)спроразума. Григорије је ДСовац, а Иринеј Буловић мудар чоек…мало се ту препуцава…најтеже је мученику Патријарху. Не мош зла очима гледати, а мораш се руковати са Брнабићком…да ли треба тврди Тасин став, или балансирајући Иринејев ко би га знао.

    99те Таса дрвље и камење на Слобу, а кад је мученик умро Амфилохије га лепо испратио….мислим брата му, а говор о њему држо…није лако. Углавно Таса је у праву чињенично, а Црква не сме (ли?) да ћути. Вучићу расте популарнос, Србима опада достојанство, државна каса се пуни, а нородни џепови празни….заврзлама велика.

    Углавно Ерцеговци су се Вучка одрекли, тј. Григорије и Атанасије. Аааа….знаш како, то је оно „Боже мили чуда великога, кад удари јунак на јунака“…горди Вучко, горд ко Велебит, а Атанасије и Григорије су ти тврд ора(х)…мада не верујем да би Григорије много звоцо на педере, и није…тако да…Таса чита, мученик (добровољни) о девству из Слова Љубве, а по Србији креше се ко и како кога стигне….зна он да добро није. Вучко је загризо дебел комад – само Срби су ти тврда проја, нити ју је лако жвакати, нити се лако укисели. Скори се около и…а лепа је са млеком. Данас ове корнфлексе ГМО једу, тобож здраво…кад проје лепо у млеко уситниш, куд ће ти здравље веће.

    Много је то јак нож у леђа Цркви: лезбејку за Премијера, и на ингар…уара….аааа…гигацији говорити како се морамо ослободити мита. Вучко није шала, и тупо коље убада у српску душу…видећемо…

    Углавном нешто не штима: Црква проповеда покајање, а Вучић се покајао и променио скроз. Ко ће победити Косовски мит, или сра_ње на траци у пеленама…ово никад није било, да држава плаћа капиталисте да је пљачка…то је неко чудно домаћиновање. Лазар је преживио 500 година Турке, и Аустрију, и Титу…а Вучићизам оће да га руши…нек му је Бог упомоћ.

    • Да је Атанасије у право (и митолошки и вучићевски) говори ово. А ово никад нико није изговорио пре, увек је било „а зашто бисмо бирали“. Господину Брнабић је мало времена требало:

     „Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati EU, a ne Rusiju

     Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu americkoj novinskoj agenciji Blumberg“.

     Таако јавља Тајна Организација Нове Југославије

     • Iritirajuci si lazov!
      Doslovno: “ Ako Srbija bude
      m o r a l a ( ist. Gliso u ime Gnjaje) birati izmedju sebe i Rusije, opredelice se za Rusiju!“
      Pre toga je bio dusevni lapsus: izmedju Kosova i Rusije, pa ce za Rusiju; ispravila se- ustala, pa sjela

 3. Vladika je predivno rekao sve – sto je jasno samo po sebi. Sv. apostol Pavle jasno i glasno kaze: Istina ce nas osloboditi… Nista drugo!Laskanje i uvijanje u rukavice je najgore. Hriscanin ne moze i ne treba da bude diplomata, niti bilo kome da laska, vec da brani i govori Isitnu. Istina je Hristos i sve sto je od Njega! Upravo je to sto Sv. Vladika Atanasije svedoci! Ziveo nam na mnogaja ljeta!!!

 4. СПЦ нестоји иза речи епископа Атансија, то није званичан став СПЦ?!

  Драган Славнић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here