Ексклузивно са сајма наоружања: АЛЕКСАНДАР и ЛАНСЕР за ракету „Шумадија“! (ФОТО)

Поделите:

Сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2017“ отворен је данас у Београду, уз оцену председника Србије Александра Вучића да та манифестација представља важно место за представљање могућности наше одбрамбене индустрије, али и за нова партнерства.

Све већи број излагача говори о томе колико ова манифестација постаје престижна, приметио је Вучић. Како је рекао, уверен је да она може да „добије убрзање“ и да се одржава на годишњем нивоу.
Поред многобројних војних модела који су приказани на сајму, приказани су и АЛЕКСАНДАР, самоходно артиљеријско оруђе (155мм, МГЦ-25) – последња реч у развоју српске артиљерије, представља најмоћније артиљеријксо оруђе ватрене подршке калибра 155мм, потпуно аутоматизовано са високим нивоом аутономије.

Поред тога, приказан је и модуларни вишецевни ракетни систем ватрена подршке ШУМАДИЈА, намењен на транспорт и лансирање 2 типа артиљеријских ракета:

1. Јерина – 1.вођена ракета доемта 285 км, са корекцијом путање на бази система ИНС/ГПС. Ракета се лансира из модула који садржи две ракете. На систему могу да буду два до четири модула са по две ракете, укупно 4-8 ракета.

2. Јерина – 2 невођена ракета домета 70 км. Ракета се лансира из модула који садржи 6 ракета. На систему могу да буду 2 модула са укупно 12 ракета.

Лансер ракетног система АЛАС

Свакако, један од веома битних војних модела на Сајму био је и Лансер ракетног система АЛАС. На њему се налази 6 контејнера са ракетама. Контејнери су повезани у блокове од по 3 комада који се истовремено постављају или скидају са лансера. Контејнери омогућују складиштење ракете у трајању од 10 година без одржавања.

На лансеру се налази земаљска контролна станица (ГЦС) помоћу које оператер управља лансером, тестира контејнере и ракете, преноси податке о циљу на ракету, лансира одбрану и у завршној фази лета „закључава“ ГСН на одабрани циљ.

Погледајте остале фотографије са сајма наоружања:

Србија Данас

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here