Ердоганов безбедњак од поверења код Вучића

Поделите:

Хакан Фидан је подсекретар Националне обавештајне службе Турске (МИТ), али се сматра неформалним „бројем 2”

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Београду са подсекретаром Националне обавештајне службе Турске (МИТ) Хаканом Фиданом о безбедносним изазовима двеју земаља.

Председник Вучић истакао је да су мигрантска криза, уз растуће терористичке претње, безбедносни изазови са којима се суочавају и Србија и Турска, истакнуто је у саопштењу Прес службе председника.

Саговорници су се сагласили да за Србију и Турску, које се налазе на рути мигрантског таласа, овај састанак представља важан корак у јачању билатералне сарадње наше две земље, а све у циљу очувања мира и стабилности како у региону, тако и у целој Европи.

Председник Вучић замолио је шефа Националне обавештајне службе Турске Фидана да пренесе позив председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану да посети Србију. Иако то у званичном саопштењу није наведено, Фиданов долазак у Београд највероватније је у функцији припреме посете турског председника Србији.

Фидан се, наиме, сматра неформалним „бројем 2” у Турској, и кључним Ердогановим сарадником, што објашњава чињеницу да је председник Србије преко њега упутио позив турском председнику да посети Србију, што би могло да се догоди за два до три месеца.


Братислав Гашић, директор БИА 

Шеф турске националне безбедности играо је пресудну улогу у мировним преговорима са милитантним активистима Курдистанске радничке партије, који су предводили тридесетогодишњу побуну тражећи већу аутономију за Курде на југоистоку Турске.

Такође је био централна фигура у настојању Ердогана да минимизира утицај муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, којег сматра инспиратором покушаја државног удара, пре годину дана. Ердоганова посета Србији први пут је тематизована током учешћа председника Вучића светском нафтном конгресу у Истанбулу, пре месец дана. (Танјуг)

Политика

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here