ЕУ суд забранио производњу биљног сира

Поделите:

Европски суд правде донео је пресуду којом је забранио да се производи биљног порекла продају као биљни сир, павлака или јогурт. Сви ти називи резервисани су само за производе добијене од млека. РТС је истраживао колико се у Србији контролишу наводно млечни, а у ствари биљни производи и како се све оглашавају.

Више од 15 тона качкаваља за месец дана произведу ђаци у Млекарској школи у Пироту. Да је њихов качкаваљ заиста од млека са Старе планине, за то имају и потврду.

„Качкаваљ се ручно меси, ручно досољава, и на крају зри три месеца, и то под идентичним условима какви су били пре 100 до 150 година“, истиче Саша Петровић, професор Млекарске школе у Пироту.

За млекаре који се придржавају старог рецепта да је за килограм сира потребно најмање пет литара млека, највећа конкуренција су произвођачи јефтиних биљних замена за сиреве. Поставља се питање како разликовати прави сир од назови качкаваља.

„То је најприроднији производ, јер се користи само млеко и морска со, ништа друго се не користи, никакви адитиви се не додају“, објашњава качкаваљџија Бобан Јовановић.

Тренд биљних а наводно млечних производа стигао је са запада. Незнатно се производе у Србији, много више увозе.

„Ово није нов проблем, ми већ неколико година радимо на решавању тог проблема, ако се то може назвати решавање. Инспектори на терену увек предузимају мере уколико затекну на терену да тај производ није адекватно означен“, напомиње Зоран Ивановић, начелник Одељења за ветеринарско и јавно здравље при Министарству пољопривреде.

Шта је прави сир декларисано је и у српском Правилнику о квалитету производа од млека и стартер култура. Нискомасни мора имати минимално 10 одсто, а екстрамасни и до 60 одсто млечне масти. Док те проценте не видите на паковању, у питању је биљни сир.

„Стављају се разне ознаке на паковања које асоцирају на Грчку, на фету, или се стављају ознаке да има арому неке врсте сира, гауде, ементалера или да се зове едамино, фетино“, истиче Ивановић.

Без обзира на то што у себи готово не садрже млеко већ претежно биљне масти, ти производи су безбедни за здравље, тврде у Министарству пољопривреде.

Произвођачи из ЕУ више неће моћи да декларишу биљне производе као млечне, а док то не стигне и у Србију, потрошачима једино остаје да пажљиво читају декларације.

РТС

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here