ЕУ тражи брзо формирање владе Косова

Поделите:

Европска унија изразила је очекивање да ће по окончању изборног процеса на Косову брзо бити формирана влада, како би важан рад напредовао без даљег одлагања.
„Очекујемо од свих политичких лидера да, по завршетку изборног процеса, осигурају брзо формирање владе како би важан рад везан за економски развој, промовисање владавине права, дијалог са Београдом уз посредовање ЕУ и визну либерализацију, напредовао без даљег одлагања“, саопштила је портпаролка Европске службе за спољне послове Маја Коцијанчич.

У саопштењу се подсећа да је на позив Косова, ЕУ послала Изборну посматрачку мисију на челу са главним посматрачем Алојзом Петерлеом, у чијем се прелиминарном извештају указује да је изборни дан у већем делу Косова протекао на миран и регуларан начин.

Извештај, међутим, такође указује на давнашње слабости изборног процеса као и на, како се каже, узнемирујући образац застрашивања у областима где су Срби већина.

„Колективна је одговорност свих политичких актера из свих заједница, да реше ове недостатке“, истиче се у саопштењу.

Посматрачка мисија ЕУ ће, како се додаје, поднети коначни извештај са препорукама које ће бити важан елемент у информисању о напорима потребним за изборне реформе у циљу побољшања и јачања демократског управљања и институција на Косову.

ЕУ ће, подржати напоре за изборну реформу у складу са препорукама Изборне посматрачке мисије, навела је Коцијанчич.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here