Ево колико Ана Брнабић у овом тренутку има сигурних гласова у парламенту

Поделите:

Звучи помало невероватно, али мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић тренутно нема већину у Скупштини Србије како би била изабрана за премијера. Подршка, која би требало да обезбеди скупштинску већину, како сада ствари стоје, изостаје управо од СНС, странке чији је лидер Александар Вучић предложио Брнабић за председника Владе.
Управо ће подршка бити тема сутрашњег састанка првог човека напредњака и председника Србије са посланицима његове странке, који имају мало другачије мишљење од њега када је у питању особа која би требало да заузме премијерску фотељу.
За сада је упитно да ли ће Брнабић имати подршку сва 102 посланика СНС, или ће тај број бити мањи. Сигурно је да има бар половину тих гласова, а највероватније и много више. Ако се рачуна да половина посланика СНС гласа за нову премијерку, са коалиционим партнерима који су потврдили да ће гласати за њу, има 105 посланика сигурно, а уколико цео СНС буде гласао за њу, пролази без проблема са великом већином од 156 посланика.

Дакле, највећи и једини изазов за председника Вучића биће да убеди целокупан састав, или бар већину своје странке у парламенту да гласају за Брнабић.

Са друге стране, занимљиво је да је већина коалиционих партнера СНС подржала Вучићев предлог за мандатара. СПС, који у Скупштини Србије има 22 посланика, данас је и јавно подржао њен избор, а претходних дана се огласила и СДПС Расима Љајића (10 посланика), да ће је подржати.
Такође, чини се ни да, за сада, ништа против нема ни ПУПС ( девет посланика), као ни посланичке групе ПС-НСС-УСС (пет посланика) и СВМ-ПДД (пет посланика).
Владајућу већину у парламенту подржавају и пет самосталних посланика: Дубравка Филиповски, Младен Грујић, Драган Јовановић, Муамер Зукорлић и Јахја Фехратовић.Међутим, тренутно је ситуација таква да Зукорлић и Фехратовић неће подржати овај предлог. Исти случај је и са ЈС Драгана Марковића Палме (шест посланика) који, иако коалициони партнери СПС, по сопственом признању неће гласати за овај предлог.

Брнабић нема подршку ни опозиције.
У веома смо теšшкој ситуацији око формирања стабилне већинске подршšке, и целу недељу ћемо искористити за њено обезбеђивање. Са сигурноšћу могу да каžжем да ће посланици ЈС гласати против, више њих из СНС није сигурно како ће гласати, а предлог неће подржати ни Муамер Зукорлић – рекао је функционер СНС и министар полиције Небојша Стефановић, који током данашњег дана није искључио ни могућност ванредних избора, ако влада не буде изабрана у законском року.
Нешто другачије говори министар пољопривреде и и члан Председништва СНС Бранислав Недимовић, који је рекао да су јуче одржане седнице београдског, новосадског и сремскомитровачког одбора СНС, и да су чланови странке пружили „апсолутно пуну подршку предлогу за мандатара“.
Ми смо на Председништву одлуку донели једногласно, и овластили председника Вучића да предложи премијера – рекао је Недимовић.

За избор новог премијера потребно је да гласа већина од 250 посланика у Скупштини Србије, односно најмање 126. Међутим, уколико у законским роковима (у овом случају до 30. јуна), нова влада не буде изабрана, расписују се ванредни парламентарни избори.

Блиц, Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here