Ферхатове векне доброте

Поделите:

Хумани гест пријепољског пекара Хођаја, који свакодневно бесплатно дели хлеб суграђанима: Делим добро и зло са људима у граду на Лиму и само тако треба гледати на ову одлуку

НЕМАШТИНА, која се код људи у Пријепољу осећа готово на сваком кораку, навела је Ферхата Хођаја (33), власника предузећа „Арена“, да у своје четири пекаре свакодневно бесплатно дели по један до два хлеба суграђанима слабијег материјалног стања. Овај хумани привредник каже да су у протеклих неколико дана, откад је одлучио да на врата својих пекара окачи обавештење о бесплатном хлебу за све који не могу да га купе, његови радници делили по десетак векни угроженима.

– Често су ме у последње време звали запослени и говорили да има људи који долазе у пекаре и питају да ли могу бесплатно да добију хлеб, или да остану дужни по десет или двадесет динара. Одлучио сам да помогнем људима, јер сматрам да је нормално изаћи у сусрет онима који немају, или су можда само тренутно остали без новца – скромно објашњава свој гест Ферхат и додаје да своју одлуку, да хлеб за сиромашне буде бесплатан, није временски ограничио, односно да ће хуманих векни бити све док буде било интересовања или док то неко не буде злоупотребио.

Ферхат је са породицом у Бродарево стигао из тада ратом захваћеног Призрена. Своју прву пекару отворио је пре осам година у овој варошици, а од пре неколико година и продајне објекте у Пријепољу и Коловрату, где сада запошљава двадесетак радника. Редовно измирује личне дохотке, порезе и обавезама према држави. Када је поставио оглас да бесплатно дели хлеб сиромашнима, није ни слутио да ће привући огромну пажњу јавности и медија. Исто тако, овај скромни привредник тврди да му то није била намера те да само жели да помогне онима којима је помоћ потребна.

– Није ми жеља била да добијем рекламу на овај начин, нити да изазивам завист нити било коју другу емоцију. Урадио сам само оно што би требало да уради свако ко је у могућности – тврди Хођај.

Мештани Бродарева, варошице где је Ферхат отворио своју прву радњу, имају само речи хвале за овај његов гест.

– Ово је за сваку похвалу, и други би требало да се угледају на Хођаја – сматра Миленко Малешић, који свакодневно купује хлеб у пекари „Арена“.

Сафет Шпиртовић, Бродаревац који живи и ради у далекој Аустралији, а већ неколико деценија свој годишњи одмор проводи у родном крају, каже да људи на малим стварима остављају велики утисак код народа и да је то свакако случај са Ферхатом, којег одраније познаје као великог хуманисту и човека широке руке. Ферхат је, иначе, занатлија од малих ногу. Његов отац, деда и прадеда су такође били пекари. Каже нам да као дечак није желео да буде пекар, да је хтео да се школује за сасвим други посао, али да су се ствари у животу тако наместиле и да му није жао што су на крају „гени“ победили.

Подршка Сафет Шпиртовић

ВЕРУЈЕ РАДНИЦИМА

– ПРЕ него што сам донео одлуку, о овом потезу сам се посаветовао са инспекцијом и урадио онако како су ми рекли. Хлеб који је у малопродаји 40 динара делим бесплатно, али га евидентирам кроз фискалну касу и плаћам ПДВ за њега, пошто се мора заводити под истом шифром – објашњава Ферхат и додаје да су у целокупној акцији веома битни његови радници, којима верује и за које зна да ни на који начин неће злоупотребити свој положај.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here