Гардијан: Русија је кажњавана, исцрпљивана и унижавана

Поделите:

Жеља Доналда Трампа да јача везе Москве и Вашингтона је похвална. За успостављање пријатељских односа са Русијом председнику САД могу опростити многе грешке, сматра колумниста „Гардијана“ Сајмон Џенкинс.

Аутор чланка сматра да су се последњих 20 година америчке власти поставиле према Русији „пасивно, неспретно и контрапродуктивно“. За разлику од претходника, Трамп је одмах истакао потребу зближавања двеју земаља.

Џенкинс је нагласио: „Русија се дуго време сматрала главним непријатељем САД“.

„Пола века Америка се трудила да ограничи, казни, исцрпи и унизи Русију и њене лидере“, констатује аутор чланка. Ипак, сада је сазрела потреба тесне сарадње између две земље.

По мишљењу колумнисте, председник САД треба јавно да изложи своје виђење сарадње Москве и Вашингтона и „истакне области могуће сарадње“.

„Узимајући у обзир нестабилност савременог света, зближавање Русије и Америке је циљ вредан поштовања. Потенцијал те сарадње је огроман: она ће помоћи да се смањи напетости на међународној арени, ослободи маса ресурса и спасу хиљаде живота. Иако ће то бити постигнуто ценом многих грешака, то је та цена коју треба платити“, закључио је Џенкинс.

Спутњик

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here