Гардијан: Влада „Гвоздене лејди“ профитирала на заливским ратовима

Поделите:

Ирачку инвазију на Кувајт влада бивше премијерке Велике Британије Маргарет Тачер искористила је као „изузетну прилику“ да продаје оружје заливским државама, преноси британски лист „Гардијан“, позивајући се на тајне документе владе.

Тајни документи које је објавила Национална архива Британије откривају како су уочи избијања заливског рата 1990. године, министри и државни службеници журили да осигурају да британски произвођачи оружја могу да искористе предвиђени пораст за потражњом војног наоружања.

Како преноси Гардијан, документа укључују поверљиве извештаје Алана Кларка, тадашњег министра у одељењу за набавке, одбрану и трговину, које је слао Тачеровој, док је обилазио Заливске земље уочи рата.

У писму означеном као „тајна“, написаном 19. августа 1990. године, неколико дана након што су снаге Садама Хусеина напале Кувајт, Кларк је написао приватни извештај Маргарет Тачер, у којем је описао очекиван одговор САД и њених савезника као „јединствену прилику“ за организацију за одбрамбене извозне услуге, пише Гардијан.

Најновији годишњи извештаји показују да је Велика Британија добила прошле године уговор вредан шест милијарди фунти, што је девет одсто светског тржишта, а половина укупне продаје је намењена Блиском истоку.

Током 10 година, извештај рангира Велику Британију као другог највећег продавца оружја у свету, иза Америке, пише Гардијан.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here