Грађани Србије туже 19 чланица Нато пакта

Поделите:

У току је формирање правног тима који ће за најкасније две године тужити 19 држава чланица НАТО-а, које су, на било који начин, учествовале у бомбардовању Србије 1999. године. Као оштећени у овим тужбама, појавиће се грађани Србије оболели од рака, за које могу да се изведу чврсти докази да је болест директно узрокована бомбардовањем.
Осим адвоката, у припремању тужби учествоваће и познати стручњаци који ће медицинском документацијом доказати везу између повећаног броја оболелих од карцинома и коришћења осиромашеног уранијума.

Како је „Блицу“ открио Срђан Алексић, адвокат из Ниша који ће се налазити на челу правног тима, у свакој земљи НАТО-а која је директно учествовала у бомбардовању, дале своје ваздушне снаге или омогућила пролаз авиона Алијансе преко своје територије биће поднета по једна тужба.

– Морамо да припремимо 19 тужби за које постоје чврсти докази, поткрепљени медицинском документацијом, која ће указати на узрочну везу између повећаног броја оболелих од канцера и коришћења уранијумске муниције – наводи Алексић и додаје да се тужбе припремају на предлог Српске краљевске академије научника и уметника и уз благослов српског патријарха Иринеја.
Тужбом ће бити обухваћени и они који су настрадали од последица коришћења касетних бомби, као и бомбардовања хемијских и петрохемијских постројења, због којих је велика количина нафте и бензина доспела у земљу и ваздух.

Подршка адвоката из иностранства и познатих стручњака

Правни тим још није оформљен и свако може да му приђе на добровољној бази. За сада је овај предлог наишао на продшку међународне асоцијације адвоката из Русије, затим правника из Кине и Индије, а сарадња ће бити понуђена адвокатима из ЕУ који би из хуманитарних разлога пристали да учествују у припремању тужбе.

Осим правног, биће оформљен и стручни тим, у којем ће бити ангажовани истакнути научници, лекари, онколози, а међу њима ће бити и докторка Даница Грујичић, као и познати токсиколог Радомир Ковачевић, који се годинама баве овим истраживањима.
– Све ово је на добровољној бази. Адвокати ће то радити бесплатно. Како би се обезбедила средства за подношење тужбе биће формиран фонд у Српској краљевској академији научника и уметника у који ће грађани Србије и они који живе у дијаспори моћи да донирају новац – истиче Алексић.

Он додаје да ће тужбама у свих 19 земаља моћи да буде утврђена судска пракса, која би потом била основ за друге поступке.

Пресуда из Италије и Велике Британије буди оптимизам

До сада није прошла ниједна тужба које је подношена из Србије против држава НАТО-а. За случај мале Милице која је погинула у бомбардовању немачки суд је одбио тужбени захтев. Породице погинулих радника РТС-а поднеле су тужбу пред италијанским касационим судом, али се он прогласио ненадлежним и сада се ова случај налази пред Међународним судом у Стразбуру.- Због негативног епилога ових случајева, морамо да утврдимо који су пропусти направљени, а тужбе на којима ћемо радити припремићемо пажљиво. Требаће нам годину до две да прикупимо потребне доказе – каже Алексић.

Разлог за оптимизам дају ипак два случаја. У Италији је суд осудио државу јер је закључио да је одговорна што је послала 45 карабињера на КиМ, на територију које је бомбардована осиромашеним уранијом, који су потом оболели од канцера. Према подацима који су објављени у српским медијима, Италија мора да исплати или је исплатила између 200.000 и 1,2 милиона евра по сваком оболелом војнику.

Према речима Алексића, познато је и да је један војник из Велике Британије који је био у додиру са осиромашеним уранијом добио пресуду протви државе, која је дужна да му исплати одштету.

Према неким подацима, на територију бивше Југославије бачено је 15 тона осиромашеног уранијума, а највише на југ Србије, укључујући и Косово и Метохију. Од малигних болести у Србији сваке године оболи око 33.000 људи. Од 1999. до данас број оболелих од карцинома повећао се пет пута.

Блиц

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here