Гугл припојио делове СРБИЈЕ ХРВАТСKОЈ: Сателитске мапе „а ла Аустроугарска“

Поделите:

Уместо да су уцртане по средини међународне пловне реке, како налаже међународно право, границе су означене онако како се залаже Хрватска

На мапи интернет претраживача Гугл територија Србије је смањена за 11 хиљада хектара, јер је граница према Хрватској враћена на ону из времена Аустроугарске царевине.

„Нове границе“ на сателитској мапи Гугла у Подунављу, подручју од Бачке Паланке до границе с Мађарском поприлично залазе у српску териториј, па је по тој мапи веће део општина Бачка Паланка, Апатин и Сомбор припао Хрватској.

Уместо да су уцртане по средини међународне пловне реке, како налаже међународно право, границе су означене онако како се залаже Хрватска, а то је на основу катастарског премера из времена Аустроугарске.

Упркос реаговању Министарства спољних послова Србије у више наврата од 2014. године, начин приказа дунавског дела границе између Србије и Хрватске на мапама Гугла није поправљен.

У Министарству објашњавају да се, у складу са законским актима бивше СФРЈ, граница ове две федералне јединице протеже средином Дунава, као и да је распадом СФРЈ постала државна граница и није се мењала до данас.

Пензионисани контраадмирал Војске Србије Бошко Антић рекао је да је Хрватска практично увучена дубоко у српску територију.

Антић наводи да Хрватска по правилу потеже питање граница само када има интересе, али да не спомиње да су истим тим разграничењем из 1945. године присвојили територију Барање и део општине Илок уз Дунав, према селима Нештин и Сусек.

„Наши надлежни морали би да заштите интересе Србије и позабаве се питањима контроле овог простора, јер се у њему хрватски грађани слободно крећу, док је кретање наших грађана ограничено“, рекао је Антић.

 

 

Њузвик

Поделите:

1 COMMENT

  1. „Xrvatska po pravilu poteze pitanje granica samo kada ima interese“!!! A, kako bi drugacije, muko nasa!
    A, onda: „Nasi nadlezni m o r a l i b i ( ist. S. U.) da zastite interese Srbije…“! Pa, zasto bi kada sada “ nema interese“, a narocito na nivou kondicionalnog m o r a nj a. Gospodin je- malo ozbiljne ironije!- produkt Gospodina Kanta; isti je ovih dana boravio tu negdje, trazio zemljaka Betovena i, kazu, da ga je nasao u nekom selu kod Jagodine…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here