Хрватска попустила и смањила таксе

Поделите:

Министарство пољопривреде Хрватске изменило је Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима и смањило накнаду са 2.000 на 90 куна, односно са 270 на 12 евра. „Царински рат“ земаља региона са Хрватском је завршен, каже министар трговине Расим Љајић и истиче да се висина тих такса враћа на старо. Влада Србије поздравила је одлуку са Марковог трга.

До промене правилника дошло је након жестоких реакција суседних земаља погођених новим хрватским мерама, због чега је премијер Андреј Пленковић наложио измену тих прописа, јавља ХРТ.

Брнабић: Уздржати се убудуће од једностраних потеза

Влада Србије поздравила је одлуку Владе Хрватске, да врати цене инспекцијског надзора за воће и поврће са 270 на 12 евра по биљној врсти.

Премијерка Ана Брнабић je апеловала на све стране да се убудуће уздрже од једностраних потеза, без консултација и договора са суседима.

Измена се односи на накнаду за контролу усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима, те износи 90 куна (око 12 евра) за сваку поједину врсту воћа и поврћа у оквиру једне контроле које спроводе пољопривредна и фитосанитарна инспекција.

Правилник ће бити објављен у петак, 11. августа, у Народним новинама.

„Са суседним државама је договорено да од петка нема трговинских блокада на границама“, наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде.

Министар трговине Србије Расим Љајић потврдио је да ће се и убудуће таксе за надзор воћа и поврћа плаћати 90 куна, по старом правилнику, истичући да је „царински рат“ земаља региона са Хрватском завршен. Навео је да се чуо са хрватским министром Томиславом Толушићем, који га је обавестио о враћању висина такса на старо.

„То је за нас задовољавајуће решење, али нема места тријумфализму, нити томе да неко проглашава победу и пораз“, рекао је министар трговине новинарима.

Истакао је да је једино важно да се обезбеди слободан проток робе и да се уклоне баријере.

„То је у интересу наших економија и привреда, али и добросуседских односа у читавом региону“, каже Љајић.

На питање шта ће бити са пољопривредницима који су по новим таксама већ радили и да ли ће држава тражити да им се врати новац, Љајић каже да једино они сами могу то да ураде.

„Ми као држава не можемо да тражимо, али они могу да траже редовне судске поступке уколико сматрају да су оштећени“, рекао је Љајић и додао да је држава већ учинила шта је могла и сматра да је то довољно.

„Најважније је да се проблем реши, да људи могу да тргују, путују и продају своју робу и у једном и у другом правцу и ја се надам да ће ово бити последња ванцаринска баријера“, закључио је Љајић.

И у Сарајеву поздрављају одлуку Загреба.

„Мислим да од више опција и верзија које су биле присутне, ми о томе нисмо говорили о ценовницима, о једној, другој, трећој варијанти, о тарифи од 100 евра, од 43 евра, од праксе која је у некој од земаља ЕУ. На крају од свих добрих опција, ова је, рекао бих, најбоља“, каже Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Хрватска је раније проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, у које се убраја и Србија.

Уместо дотадашњих 90 куна, одређене су 22 пута веће таксе, које су износиле око 270 евра. Мера се односила на 168 земаља, али су њоме највише погођене државе региона.

Влада Србије је Хрватској упутила ноту, а Царина Србије је појачала мере контроле и надзора над робом биљног и животињског порекла чије је порекло или земља отпреме Хрватска.

У међувремену, министри БиХ, Црне Горе, Македоније и Србије затражили су од Европске комисије да хитно реагује против хрватских мера, после чега је премијер Андреј Пленковић наложио министру Томиславу Толушићу да већ ове недеље пронађе решење које ће отклонити проблем са суседним земљама.

ХРТ, Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here