Хрватски врх бојкотовао Срб

Поделите:

Дан устанка народа Лике, Баније и Кордуна у Другом светском рату обележен у наелектрисаној атмосфери

ДАН Устанка народа Хрватске у Другом светском рату обележен је у суботуу крајње наелектрисаној атмосфери у Србу, нико из државног врха се није појавио, нити послао своје представнике. У Срб су дошли једино Милорад Пуповац, председник Самосталне демократске српске странке, и бивши хрватски председник Стипе Месић.

И док су се антифашисти окупљали, појединци су им претили и истицали транспаренте на којима је писало “Ко не воли Хрватску нека иде из ње” и “Крвави Срб”. Аутохтона хрватска странка права најавила је полицији скуп, а многобројне полицијске снаге спречиле су физичке обрачуне.

– Бедни покушаји појединих групица да омету овај скуп не могу да прекрију истину – казао је Стипе Месић, бурно поздрављен од народа тог краја који је устао против усташког терора у Лици, Банији и Кордуну.

Председник Савеза антифашистичких бораца Фрањо Хабулин нагласио је да је у Србу почео заједнички устанак Хрвата и Срба против окупатора, а да у данашњој Хрватској то покушава да се прикаже као четнички устанак против Хрвата.

– Хвала вам што сте дошли да покажете да поштујете исте вредности које су поштовали и устаници. Од њих нећемо никада да одступимо. Је ли у устанку било грешака? Јесте. Јесу ли убијани људи у атаку освете? Јесу – рекао је окупљенима Пуповац.

Сви говорници изразили су крајње незадовољство што табла на којој пише “За дом спремни” још стоји у Јасеновцу.

ПРОТИВ УСТАШКОГ ТЕРОРА

НАРОД овог краја устао је пре 76 година против усташког терора у Лици, Банији и Кордуну. Многи Срби завршили су након тога у Јадовну, где су били убијени, а устаници су успели да уђу у Лапац, који је уједно био и прво ослобођено место 1941. године.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here