Јункер: Нисам за скори улазак Западног Балкана у ЕУ

Поделите:

Брисел, 03. август 2017. – Председник Европске комисије Жан Клод Јункер рекао је за амерички портал Политико да није за скори улазак Западног Балкана у Европску унију, али да те земље морају да имају европску перспективу ради стабилности региона.

„Нисам за скори улазак Западног Балкана у ЕУ. Али, ако одузмете европску песпективу, опет ћемо проћи кроз оно што смо искусили 1990-их“, рекао је Јункер за Политико.

Да се ЕУ распада, како тврди председник САД Доналд Трумп, „Западни Балкан би изгубио европску перспективу“, навео је Јункер.
„У том смислу, стабилност Европске уније је предуслов да Балкан не буде опет у рату. Надам се да то (Трамп) разуме“, рекао је председник Европске комисије.

Јункер је у интервјуу за Политико рекао и да је ЕУ, „упркос изазовној години“, у стању да се носи са свим проблемима који јој се нађу на путу, укључујући Брегзит и Доналда Трампа.

Када је реч о Брегзиту, Јункер је рекао да ће се он догодити и да је реч о неповратном процесу.
„Брегзит ће се на крају догодити. Нећу ићи далеко као премијер Малте (Џозеф Мускат), који је оставио могућност да Брегзита не буде. Моја радна хипотеза је да ће бити Брегзита“, навео је Јункер.

Јункер је рекао да је већ „објаснио“ Трампу да „треба да престане да прижељкује да друге земље имитирају Велику Британију“ изласком из ЕУ, али и да је приметио да Трамп у последње време није понављао позив чланицама ЕУ да напусте тај блок 28 земаља.

Председник извшног тела ЕУ казао је и да се 2015. године борио за стабилност еврозоне и Грчке, противно жељама немачког министра финансија Волфганга Шојблеа, и да би се, да то није учинио, еврозона распала.

„Да Европска комисија није обезбедила да Грчка не буде избачена из еврозоне 2015. године, резултат би био лошији. У то време снажно сам се борио за стабилност Еврогрупе, нарочито за Грчку. Да нисам то урадио, еврозона би се распала“, рекао је Јункер.

Први човек ЕК признао је да се Европа суочава с проблемима као што су односи с Пољском и Мађарском, које одбијају да прихвате избеглице у складу с правилима ЕУ за њихово размештање, и које Брисел критикује због наводног подривања владавине права.
Упитан о разликама у односима с пољским и мађарским државним врхом, Јункер је рекао да са мађарским премијером Виктором Орбаном има „брижан однос“ и да се са њим редовно састаје и разговара.

„Разговарамо редовно, виђам га редовно, и то не увек јавно, јер мислим да не желим да изгубим Мађарску“, навео је Јункер.

Он није рекао ништа слично за Пољску, нити ју је поменуо, наводи Политико.

Када је реч о преговорима ЕУ с Турксом, Јункер је рекао да они не би требало да буду прекинути, бар не на папиру, што је супротно од позиције Европског парламента и Владе Аустрије, који су позвали на прекид преговора о приступању Турске Унији због обрачуна председника Реџепа Тајипа Ердогана с противницима.

„Турска је наш сусед, не можемо тек тако да је пустимо да склизне у заборав. Нисам присталица окончања приступних преговора с Турском, што је захтев Европског парламента. Али чињеница је да се Турска готово сваког минута удаљава од чланства у ЕУ“, рекао је први човек Европске комисије.

Председник Европске комисије се осврнуо и на Трампов начин управљања Белом кућом и на недавна дешавања у Вашингтону.

„То је невероватно“, рекао је Јункер пошто је упитан за отказ који је директор Беле куће за комуникације Ентони Скарамучи добио после само 10 дана.

„Боље смо организовани од Трампове администрације. То је зато што ако постоје било какве интерни проблеми, они се решавају директним разговором, а не отпуштањем људи“, навео је Јункер и додао да он није имао разлога да отпусти било кога.

dijalog.net

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here