Кадиров као посебна грана власти

Поделите:

Рат против хомосексулаца у Чеченији, започет с идејом борбе до истребљења, сваким даном бива обогаћен неком новом формом. Недавно је Новаја газета објавила податке и доказе о масовним кажњавањима чеченске ЛГБТ+ популације самосудом, прогонима и убиствима без подизања било каквих тужби и сазивања суда. Сада их оптужују и гоне за екстремизам. На бурно реаговање светске јавности, власти Чеченије одговарају да у њиховој републици нема хомосексуалаца, нити их може бити. „Све су то само измишљотине, обичне глупости јер у Чеченији нема хомосексуалаца“, објаснио је Рамзан Кадиров у свом интервјуу датом спортском уреднику америчког телевизијског канала ХБО Дејвиду Скоту и потом прецизирао: „А ако се пар њих случајно и провукло, водите их са собом у Канаду – хвала Алаху – што даље од нас“. Он је додао да су „сви ти гејеви нељуди, шејтани у људском обличју и да је крајње време да заувек буду проклети!“

Руски правосудни систем нема ни најмању шансу да истражи било какав преступ или злочин на територији Чеченије, па и ван ње ако иза њега стоји локална чеченска власт. Доказ томе је пример Руслана Геремејева, једног од главних осумњичених за организацију убиства Бориса Немцова којег руски истражни органи не само да нису могли да ухапсе, већ им није дата прилика ни да га било шта упитају.

Рамзан Кадиров се ничега не боји. Он има лиценцу за било какво недело и свињарију у својој републици, коју му је издао лично Владимир Путин. Једино што га у овој ситуацији помало нервира су многобројни протести који долазе од стране међународне заједнице. Прво се Канада разгаламила, па је онда и госпођа Меркел имала штошта да примети, а потом је и британски парламент почео нешто да звоца и зановета, при чему то нису биле тек празне речи. Ове оптужбе су биле поткрепљене изјавама сведока који су побегли од смрти у Чеченији и привремено се настанили у некој од европских земаља. И како би спречили да се и убудуће сличне ствари понављају, чеченске власти су се досетиле да за хомосексуалцима издају потернице, стављајући их тако под сумњу да сарађују са Исисом. Интернет портал Кавказ.Реалије недавно је објавио вест како чеченски полицајци упадају у станове родитеља и најближе родбине припадника ЛГБТ+ заједнице и од њих захтевају да потпишу изјаве којима потврђују да су им деца отишла у Сирију. Том приликом кадировци плене документа и личне ствари наводно осумњичених „шејтана“, да би потом тај исти „заплењени материјал“ тобоже пронашли у Сирији и употребили га као доказ за подизање оптужнице о њиховој сарадњи с терористима.

А у Сирији је Кадиров као код своје куће. У Русији сви знају да у случају неког проблема са терористима нема никаквог смисла обраћати се руским властима. Потребно је само како ваља замолити Кадирова и он ће вам решити све проблеме. На пример, супруга Сергеја Уханова, становника руског града Саратова, примила је ислам и са двоје малолетне деце побегла у Сирију. Сергеј Уханов се обратио за помоћ Кадирову и гле’, ускоро се догодило чудо: деца, коју су заједно с мајком зауставили турски граничари, безбедно су враћена оцу.

У Путиновој Русији је створена партикуларна институција власти која се ниједном једином речју не помиње у уставу. Њен статус и овлашћења су фактички неограничени – и географски и функционално. Власти Јекатаринбурга су одлучиле да изграде нову спортску халу за хокејашки клуб Аутомобилист. Некада давно на том месту је град планирао да изгради џамију, а данас тамо стоји једна прлично неугледна барака некада намењена радницима с околних грађевина и у земљишним књигама уписана као привремени објекат, али њу локални муслимани доживљавају као „привремену џамију“. Градске власти својим суграђанима муслиманске вероисповести нуде седам локација, седам разних варијанти за изградњу нове џамије, али они упорно настоје на томе да се она изгради баш на оном месту где град планира да гради своју ледену дворану. И шта мислите, коме су се уралски муслимани обратили за помоћ? Кога су одабрали као заштитника својих интереса? Наравно, Рамзана Кадирова.

Вороњежски полицајци су 27.7.2017. на улици зауставили две младе Чеченке с дететом и затражили им да покажу документа. Оне су то категорично одбиле и полицајци су их онда замолили да пођу с њима у полицијску станицу. Убрзо су ту нађоше и рођаци који су притрчали да помогну Чеченкама, почела је туча, полицајци су рођаке савладали и одвезли у станицу, али су их након десетак минута пустили. Своје земљаке је заштитио Рамзан Кадиров тако што је телефоном позвао губернатора Вороњежске области, а овај се – како је исте вечери саопштила чеченска државна телевизија – „извинио чеченском народу за учињену непријатност“. Сутрадан је министарство унутрашњих послова Чеченије покренуло истражни поступак поводом увреда које је неки пролазник упутио младим Чеченкама.

Кадиров с пажњом прати и конфликт око Храмске горе, дугогодишњи сукоб Израелаца и муслимана. Једном приликом је чак изјавио како се спрема да и сам оде у Јерусалим и лично заштити права муслимана. Истина, из неког разлога није отишао…

Виктор Франкенштајн, јунак чувеног романа Мери Шели, проводећи алхемијске експерименте ствара монструма који ће му касније правити велике непријатности, а на крају га и дефинитивно докусурити. Монструм звани Рамзан Кадиров, резултат је Путинових алхемичарских опита над Русијом. Он је своме творцу пуних 17 година декларативно потврђивао верност, не заборављајући притом ни себе. Нове западне санкције ће Русији неизбежно донети кризу власти и тиме знатно ослабити Путина. А монструми никако не воле слабе…

Ежедневный журнал

Превод с руског Хаим Морено

Пешчаник.нет

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here