Како су на оловку опљачкали Србију!

Поделите:

„САЧЕКУША: НА ОЛОВКУ ОПЉАЧКАЛИ СРБИЈУ”
Како је изиграна „Банк Аустрија”
Гробаре гиганта какав је био „Сартид” није занимало то што је још 1997. “Банк Аустрија” као лидер конзорцијума банака одобрила кредит нашој железари од 76 милиона долара.

Иако је Аустријанцима премијер Зоран Ђинђић још 2001. обећао да неће преузимати никакве радње у вези са „Сартидом” које би угрозиле приоритетне финансијске обавезе које се морају измирити, све је пало у воду после непуних годину дана.

Осмог марта 2002. већ је ствар била готова са багателном продајом „Сартида” – тада је потписано писмо о намерама и стратешком партнерству „УСС Кошице” и „Сартида”.
Потписници су били Александар Влаховић, Џон Гудиш и Живомир Новаковић (генерални директор) уз присуство Ђинђића.

Ствари су се максимално узбуркале на релацији државни врх Србије и „Сартидови” партнери из “Банк Аустрије”.

Уље на, већ разбукталу, ватру долила је одлука Вишег трговинског суда крајем јула 2002, који је решењем делегирао Трговински суд у Београду за поступак стечаја над „Сартидом”, и тиме је узет предмет Трговинском суду у Пожаревцу?!

Да би већ 30. јула био отворен стечајни поступак над „Сартидом”.

У таквој ситуацији, “Банк Аустрији” није преостало ништа друго него да Трговинском суду у Београду пријави потраживања у износу од 108 милиона долара плус камате!

То се догодило 4. октобра исте године.

“Банк Аустрија” дефинитивно схвата да ће у овом послу бити дебело изиграни, па зато хитно траже од стечајног управника садржај уговора са УСС-ом и датум одржавања првог рочишта стечаја „Сартида”.

Овај им одговара да немају разлога за бригу и да је рочиште заказано за 25. децембар 2002. године јер се овим уговором желе заштити и имовина дужника и обезбедити успешно намирење поверилаца?!

И шта се онда десило?

“Банк Аустрија” је изиграна јер је писмени отправак са судском одлуком о потраживањима поверилаца упућен повериоцима око пет месеци касније, када је дужник већ продат!

Конзорцијум банака 8. јануара 2003. шаље нимало љубазно писмо Ђинђићу, његовом шефу кабинета Немањи Колесару и министру Влаховићу, у коме се жале што стечајни управник „Сартида” не признаје дуг према њима!

Упозорили су да се и премијер Ђинђић обавезао у писму из маја 2001. године и да ће и њега позвати као сведока на суд, као и његове сараднике.

Упозорили су да се цели поступак води супротно одредбама закона у Србији, запретили су да ће се обратити владама Аустрије и Немачке, а покренуће и тужбу против Владе Србије због кршења преузетих обавеза…

Ало

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here