Косовски политичари сада највише страхују јер је коначно дошао ред на њих

Поделите:

Косовски политичари сада највише страхују јер је коначно дошао ред на њих.
Специјални суд за ратне злочине Ослободилачке војске Косова од данас је коначно спреман за рад. Очекује се подизање прве велике оптужнице која ће обухватити велике злочине које је ОВК чинила у раздобљу од 1998-2000. године, када је дошло и до највећег етничког чишћења Срба са Косова.
Специјални суд је основан у косовској Скупштини и процесуираће само злочине Ослободилачке војске Косова. Судећи по одговорности коју Хашим Тачи има, као један од команданата ОВК, он је један од оних који би требало највише да се плаше.

Међутим, Тачи говори да не страхује од овог суда.
– То може да буде само његова прича за јавност. Али, тачно је да би требало највише да се плаши јер нема шансе да не сноси одговорност за све што је ОВК под његовим вођством починила.

– Чак га је и Дик Марти идентификовао као највећег злочинца и наредбодавца. Не треба да се плаши само ако му је неко обећао политичку заштиту – рекао је за Телеграф.рс председник скупштинског Одбора за КиМ, Милован Дрецун.С друге стране Рамуш Харадинај отворено говори да је формирање Специјалног суда лоша вест за Косово.

– Он је још један од тих злочинаца који треба највише да страхује и за њега то јесте лоша вест јер ће се показати истина. Коначно чемо имати званичну потврду да оно што су они радили није била борба за слободу него злочиначки подухват под палицом Албаније – каже Дрецун
Очекује да се у првој великој оптужници нађе доста оних који су чинили злочине против човечности.

– Када се погледа структура ОВК и колико су они имали бригада, када се подигну оптужнице против свих команданата, па ниже рангираних, па извршиоца, долазимо до значајног броја људи – објашњава председник скупштинског Одбора за КиМ.

Специјални суд за ратне злочине ОВК имаће искључиво иностране судије, најавио је још 2016. године специјални изасланик ЕУ у Приштини Самуел Жбогар. Он је тада, такође, рекао да ће суд поправити имиџ Косова.– Свакако да би био пожељан напредак косовског друштва ако би овај суд успео да процесуира све оне који су одговорни јер то до сад нисмо радили. Био би то и значајан корак ка помирењу Срба и Албанаца јер до помирења не може доћи ако процесуирамо само припаднике Српских снага безбедности.

Оптужнице ће бити подигнуте само против злочина чињених у раздобљу од 1998. до 2000. године. Питање је да ли треба да будемо задовољни тиме јер две године не обухватају све злочине које је ОВК починила на Косову.

– Свакако да не треба да будемо задовољни до краја, али бар ће се осветити злочини из те две године, када се, између осталог, догодио и највећи талас етничког чишћења српског народа на Косову – закључује Дрецун.

Телеграф.рс

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here