Крстић анализира српску опозицију: То су незналице сумњивих биографија

Поделите:

После катастрофалних резултата на председничким изборима, опозиција наставља у истом стилу.
Почиње нова битка за Београд. Трка за градоначелника српске престонице заказана је за пролеће наредне године, али већ сада се назиру први кораци опозиције, која је на председничким доживела катастрофалан пораз, те сада кује план како да поново стане на ноге.
Помињу се изјаве неких лидера који би желели да опозиција јединствено наступи. Међутим, истих прича је било и за претходне изборе, али на крају је била распарчана. Стога, да ли се сада може очекивати други сценарио, односно јединство?
Маркетиншки стручњак Небојша Крстић за СрбијуДанас.цом каже да мисли да је то врло могуће с обзиром на ентузијазам који лидери показују у том смислу.
Слика са контрамитинга на Тргу Републике, кад у истој врсти видите Обрадовића из Двери, Тадића, Ђорђа Вукадиновића, Јанковића, Јеремића и Санду Рашковић Ивић, говори да они увек могу да измисле како је „демократија угрожена “ и како су они некакви Авенџерси којима је задатак да „спасу земљу“ и да зато морају заједно. Али кажем, такво непринципијелно груписање разнородних рогова у истој врећи, сигуран је пут тих опозиционих лидера у неславан крај и заборав. Можда и читавих странака – каже Крстић.

Ипак, изгледа да постоје и другачији планови опозиције. Наиме, појавила су се сазнање да ће се повереник за информације од јавног значаја бити један од кандидата, те тако све чешће се ставља у исти кош са Сашом Јанковићем, који је искористио јавну функцију зарад политичких поена, те да ће Шабић кренути његовим стопама.
Постала је мода да представници контролних тела, тзв. надстраначке личности, користе своју, дакле, нестраначку функцију како би правили политичке каријере. Та ситуација доводи у сумњу све што су радили, а што би морало да је засновано на професионалним, а не на политичким постулатима, али пошто опозициона јавност подржава ову врсту некоректног понашања мислећи да јој то иде у прилог, та се представа одвијала у Јанковићевом случају, а сад, по свему судећи, на сцену ступа и Јанковићев имитатор Шабић.

Како каже, Шабић је на функцији повереника провео 15 година, а никада нико није гласао за њега. Постављен је у време ДОС-а по партијском кључу и остајао је на том месту по инерцији. Сада ће се први пут у животу суочити са гласачима, што и није тако лоше.

– Какав ће имати успех? Предвиђам одличан – између 2 и 4 одсто.
Ниједан председнички кандидати од оних који су доживели тежак пораз на председничким изборима није извукао никакву поуку, није поднео консеквенцу, сви су конструисали изговор типа „избори су покрадени“, „медији нас мрзе“ и сл. и понашају се као да тих избора није ни било.

– Поново се унапред проглашавају победницима. Измислили су спин да би се оправдали за неуспех пред својим навијачима, а онда су сами поверовали у тај свој спин. То значи да нису разумели разлоге свог пораза и ништа неће променити ни за следеће, београдске, изборе. И какав је у таквој ситуацији могућ исход? Битно другачији од исхода председничких избора? Чисто сумњам – каже Крстић.Осврнуо се и на приче да ће главни адут Јанковића за градоначелника Београда певач Владо Гергијев.

– Кандидовање црногорског шлагер певача за градоначелноика Београда, ако је истина да Јанковић то смера, најбизарнија је идеја од почетка вишестраначја у Србији. Што се Јанковићевих политичких изјава тиче, тешко је ту снаћи се и разумети кад је озбиљан, а кад се шали, пошто један дан даје изјаве као некакав квазипатриота из Образа, а други дан као члан председништва Чанкове странке. Мој је утисак да он политику као активност уопште не разуме и да се врло тешко сналази у улози која му је припала црнохуморном игром судбине.

Наш саговорник се окреће и на случај Александра Шапића, за ког каже да је био изузетан спортиста и да му то му даје значајну предност. Ипак, како је рекао, као политичар је био катастрофалан.

– Сетимо се да је своју листу на општинским изборима попунио родбином. Код њега је проблем што он и не разуме да је непотизам неприхватљив у политици -објашњава Крстић.
Према његовим речима, пошто је Шапић на време уочио да му политика не иде од руке, он је сву своју немалу енергију усмерио ка хуманитарном раду.

– Тако да данас, сваку критику покушава да спречи тиме што свог критичара одмах оптужи да је „мрзитељ болесне деце“. То што хуманитарни рад не сме да буде злоупотребљаван зарад стицања политичких поена за њега не представља никакву препреку. Чињеница да нема критичке јавности која би на овакве злоупотребе указала, Шапића чини релевантним фактором на локалним изборима у Београду – истиче маркетиншки стручњак.
Што се Вука Јеремића тиче, једног од најгласнијих председничких кандидата који је неславно завршио на претходним изборима, поново диже глас тврдећи да је јединство једино решење опозиције.

– Мислим да је прича о „јединству опозиције“ која се као некакав песмица понавља пред сваке изборе, апсолутни доказ да странке опозиције не само што немају политику, идеје и програм који би понудили грађанима, већ немају ни амбицију да се политиком баве убудуће – изјавио је Крстић.

И поред свих изборних неуспеха, лидери опозиције и даље верују у себе и убеђени су да их грађани јако воле такве какави су, те да је само питање тренутка кад ће се та љубав материјализовати у изборном процесу.

– Већину странака опозиције данас воде некомпетентне незналице, људи сумњивих биографија и несумњиве неспособности. Позивање на уједињавање новосоцијалистичких демагога, функцијама обогаћених лажних заштитника радничке класе, шовиниста и авантуриста сви могућих фела јесте пут без повратка за опозицију. А то није добра околност за земљу – рекао је Небојша Крстић и додао да је Србији потребана рационална, интелигентна, одговорна и идеолошки дефинисана опозиција.

Што се Ђиласа тиче, маркетиншки стручњак каже да је он завршио своју политичку каријеру и да се не види никава могућности да се тај „кромпир пире подгреје“.

Србија Данас

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here