КУСТУРИЦА ПОСЛЕ СУСРЕТА СА ПАТРИЈАРХОМ ИРИНЕЈОМ: Свештенство одиграло огромну улогу у одлучујућим тренуцима историје Срба

Поделите:

Његова светост патријарх српски Иринеј и режисер Емир Кустурица разговарали су данас у Патријаршији у Београду о свјетовној улози свештенства Српске православне цркве /СПЦ/ у одлучним тренуцима историје српског народа, као и о начинима на који се данас може обиљежавати Видовдан.

„Задубљен у историју и стара и нова сазнања, истраживао сам историју Југославије, односно српског народа. Тамо сам пронашао да је свештенство у одлучним и обртним тренуцима историје, од 1790. године до данас, играло огромну улогу“, рекао је Кустурица новинарима, након састанка са патријархом.

Он је оцијенио да се може слободно рећи да, оно што је племство било у Француској и Енглеској, то је код Срба било свештенство.

„Кад човјек завири у Сремске Карловце, Пожаревац или неготински крај, тамо се, у ствари, сретне са историјом нашег народа, која је дубоко укоријењена у свјетовну дјелатност наших свештеника“, истакао је Кустурица.

Он је додао да је са патријархом разговарао и о начинима на који се Видовдан данас може обиљежавати, јер је у секуларним просторима, осим Андрићграда, Видовдан сведен на идеју свечане академије.

„Ми покушавамо да то отјелотворимо кроз сајам књига, као и оно што код нас није познато – сајам музике. Доводимо најумније људе из Европе и сваке године сајам обиљежавамо једном од земаља свијета“, рекао је Кустурица, додавши да је то ове године Италија.

Он је навео да се тај концепт уклапа у идеју да се свјетовно дјеловање свештенства као племства, преноси на идеју да се ти свети закони, света слова претварају у нешто што и шира публика може да схвати и прихвати.

„Ту има једна тајна коју треба открити. Заправо да мале државе не могу да опстају на тржишту. Оне могу да опстају на тржишту у малинама или боровницама или у неким патентима, које ми индивидуално достижемо“, рекао је Кустурица.

Он је истакао да системски, либерални капитализам уништава мале просторе.

„Толико ми је драго да се заправо тај видовдански догађај претвара у сајам књига, у музички фестивал, у фестивал монодраме и све оно што чини културу једне мале државе. А култура једне државе, посебно мале, не може да преживи без утицаја државе. Па и овдје се показало да је та ствар дјелотворна“, рекао је Кустурица.

Сутра, на Видовдан у Андрићграду биће отворен Други сајам књига.

Да Андрићград постане културно сједиште региона у периоду трајања Сајма књига, допринијеће квалитетан пратећи програм – промоције издавачке дјелатности репрезентативних издавача из Републике Српске и Србије, промоције најзначајнијих књижевних дјела, округли столови и радионице из области савремене литературе, филма, историје, језика, писма, с посебним освртом на италијанску књижевност и умјетност.

 

 

Срна
Поделите:

6 COMMENTS

 1. Pa naravno da Srbija nije imala plemstvo kada su bili „raja“, „rajetini“ i crkva SPC je imala neku (kakvu-takvu) „autonomiju“, ali sada (naročito nakon propasti komunizma) SPC se razgoropadila pa se nezna koji su veći nametnici i paraziti, političari ili popovi sa tim majmunom Irinej-om Gavrilović-em!

  • Bitno je da se Kusturica vazda vrti oko vrha: Kralja, patrijarha, predsednika i ostalih…lik napravio par filmova o ciganima, nekoliko gitarijada i osvojio svet. Kad se covek upita cime“, nema odgovora.

   Kusta vazda nadje spoznore za svoje projekte „od nacionalnog interesa“, ali kajmak skida sam….

   • I, da…jako mu smeta liberalizam, ali jako dobro pravi pare u njemu. Gdje li samo porez (ne)placa(?). Lik je strava…opasan psiholog: svoju zivotnu filozofiju unovacava na iberalan nacin, u antiliberalnim sredinama.

     • Valja, nije nista ostetio srpski narod, cak mu je i doprineo. Izgradio je dva hrama, Andricgrad/Drvengrad, ali to ne znaci da se ne sme kritikovati. On je javna licnost, pravi pare, hrani porodicu putem javnih „nastupa“, zanimanje mu je zavisno od javnosti.

      Da nije Kusturica svetac, pa da mu ikonu crtamo? Ili sam ja nesto slagao?

      Moj utisak, naravno subjektivni, je da je Kusturica vise mudar nego sto je neki umetnik. Mada umetnost je relativan pojam. Covek zna da oseti puls naroda, sredine, drzave, mundijalizma, i to jako dobro naplacuje. Druga je stvar kako to sto naplati koristi. Da li za „otacastvo“ ili za sebe ili i jedno i drugo. Osim toga, kao takav, vrativsi se svojim korenima, mozda je njegov primer doprineo vise od Andricevih dela u pojasnjaanju odnosa islam-pravoslavlje kod balkanskih Slovena.

      Takvu energiju koju on nosi moze imati samo neko sa jakim duhom iza, a on ne radi nista protiv Srba, dorbo unovci svoje srpstvo, novopronadjeno. Kako to i na sta koristi, mislim da ce to „porasti“ vise kad on umre. Koliko sto je lik, a koliko sto dolazece generacije i nece biti neki silni likovi…za mrave je medved gorostas(?).

      Uglavnom Dodikov patriotizam je debelo naplacen od mnogih, Kustina umetnost isto…da li je to neminovnost kad su antiglobalisti u pitanju, Bog zna. Nego usta kad razbije mercedesa odmah tuzuje drzavu, a kad mu treba za projekat eto ga u vrhu drzave, na svim svecanostima…

      I njegova filosofija je tanka, gradi on hramove (ko zna zasto) ali recimo kad su roknuli islamisti one satiricare u Parizu, on fula totalno poentu svega. Opravdava da neko ismejava osecanja preko milijardu ljudi. Umetnos i hriscanstvo mogu samo kroz ikone, muziku slavoslovnu, a nije bas spojivo sa sisatim letecim mladama, tvrdim rokenrolom na Vudstoku i kojekuda….ali dobro, slobodni smo ljudi.

      Meni niko nije dao fiskalni racun kad sam ulazio u Drvengrad, ali kad se slupa mercedes onda se nasrce na drzavu.

      Meni godi sto je na „nasoj“ strani, srpskoj i antiglobalistickoj, a tvrditi da je Monika Beluci u filmu radi „umetnickog dojma“ je kao tvrditi da je protestant isihasta…pametnom dosta.

  • @bukovac Vidi se da ti je majmunologija i pare glavni zivotni moto. Nikakav namet ti nemas od crkve…djavo bezi od krsta, a djavoimani od crkve….na „sigurnom“ si odstojanju, vidi se iz napisanog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here