Локално становништво Сопина у Донбасу лопатама потерали украјинске војнике

Поделите:

Због отпора локалног становништва, украјинске снаге сигурности су биле присиљене зауставити допремање опреме и изградњу војних утврда у селу Сопино, источно о Мариупоља, подручју у регији Доњецк под њиховом контролом. Вијест је потврдио Центар за односе с јавношћу у сједишту такозване ”Антитерористичке операције” у Кијеву.

Украјинске снаге су тврдиле како су се радови у селу Сопино проводили да се ”ојача заштита села од могућих напада од стране милиција”.

Међутим, сељани се просвједовали због доласка украјинске војске и одлуке да тамо гради утврде, стога су захтијевали да украјински војници напусте подручје.

”Разумијемо невољкост сељака да се у њиховој непосредној близини успоставе линије обране и одлучили смо обуставити послове”, приопћено је из сједишта такозване ”Антитерористичке операције”.

Центар за односе с јавношћу је напоменуо ”како украјинске снаге сигурности не само да штите становнике земље, него слушају и њихово мишљење”.

Међутим, касније се сазнало како сељани не само да се нису сложили с изградњом утврда и земуница, него је око 50 особа, међу којима је било пуно жена, напало десетак украјинских војника.

Сукоб мјештана и украјинских војника, који су напустили подручје, потврдио је и ОЕСС, чија се проматрачка мисија налазила у Сопину.

Проматрача мисија у приопћену наводи како је забиљежила сукоб мјештана Сопина у Донбасу с припадницима војске Украјине.

”Након што су војници напустили то подручје, проматрачи су виђели скупину мјештана како су лопатама и другим алатом порушили изграђени дио утврде”, приопћио је ОЕСС.

Подсјетимо, дан раније је украјинска војска направила два неуспјешна покушаје пробоја на југ Донбаса и Светлодарском луку. Према ријечима Александра Захарченка, прва скупина је одбијена, а друга је ушла у минско поље и сама се повукла.

Вијест о повлачењу украјинске војске из Сопина су потврдили у украјински медији, који наводе ”како се радило о инжењерским јединицама, које су суспендирале радове како би се избјегле друштвене напетости”.

logicno.com

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here