Мејер: БиХ није одржива на дужи рок, Србија је довољно јака и за „велику Албанију”

Поделите:

БИВШИ ЗАМЕНИК ШЕФА ЦИА ЗА БАЛКАН ОПЕТ ГОВОРИ О ПОТРЕБИ ПРЕКРАЈАЊА ПОЛИТИЧКЕ КАРТЕ НАШЕГ РЕГИОНА

  • Стивен МЕЈЕР: „Моћ није у Сарајеву него на другим местима – у етничким заједницама, у америчкој амбасади у Сарајеву, барем кад је реч о Федерацији. Наравно, имају велики проблем са Додиком. Увели су му санкције. То је врло јадно и смешно”
  • „Томислав Николић је био близу да каже да Република Српска треба да буде део Србије. Али, присутан је страх. Вучић не жели да увреди Брисел, не жели да увреди Вашингтон. Вучић је толико решен да Србија постане део ЕУ да не би учинио ништа што би то пореметило. А ако погледате анкете у Републици Српској и у овој земљи, постоји подршка за такву врсту уједињења”

БИВШИ амерички обавештајац Стивен Мејер рекао је за Спутњик да нема ничег светог у границама и да се због тога залаже за прекрајање граница на Балкану. Истакао је и да је до закључка да границе нису одрживе дошао још кад је деведесетих година радио у региону као заменик шефа ЦИА за Балкан.

„То је било мишљење много људи у америчкој влади током Клинтонове администрације који су радили у овом региону, а забринули смо се у време Дејтонског споразума и мање-више наметнутих решења која је Запад имао за регион”, тврди Мејер.

Двапут је био у Дејтону поводом конкретних питања о којима је Ричард Холбрук, сада већ покојни архитекта тих споразума, желео да разговара.

„Нисмо успели да убедимо председника Клинтона нити Холбрука да то није добра идеја. Заправо, Холбрук се веома наљутио на нас што сугеришемо да то није најбољи начин да се иде напред. Он је толико желео да постигне решење и да га постигне брзо. Верујем да се добар део Дејтона тицао тога да се оконча крвопролиц́е у Босни. А Милошевиц́ је желео да удовољи Сједињеним Државама и говорио је у име Срба. Холбрук је био веома одлучан у вези са решењима и уверио је администрацију да је то прави пут”, додаје Мејер.

Он је истакао и да је свестан да БиХ није одржива на дужи рок, као и да она постоји на папиру, али је заправо фикција.

„Моћ није у Сарајеву него на другим местима – у етничким заједницама, у америчкој амбасади у Сарајеву, барем кад је реч о Федерацији. Наравно, имају велики проблем са Додиком. Увели су му санкције. То је врло јадно и смешно”, истиче Мејер.

Додаје и да може да буде опасно мењање граница, али и да зависи од тога како би се извело.

„Ми смо већ овде прекројили границе. Узмите Црну Гору. Тамо је гласање било врло тесно. Велики део света је признао Косово, не сви. Ни пет земаља ЕУ није то учинило. Али, то је такође прекрајање границе. И као што сам рекао, Босна заправо не функционише баш добро, а те границе су у суштини измењене. Мислим да то треба учинити на миран начин, да мора постојати нека врста креативног лидерства на Балкану. Нема ничег светог у границама. После окончања Хладног рата, многе границе су се промениле. Границе Совјетског Савеза су се промениле. Чехословачка је променила границе. И Немачка је променила границе. Свакако је могуће”, каже Мејер.

Поновио је и да је „колико јуче” Томислав Николић био близу да каже да Република Српска треба да буде део Србије.

„Мислим да је такође присутан страх. Вучић не жели да увреди Брисел, не жели да увреди Вашингтон. Вучиц́ је толико решен да Србија постане део ЕУ да не би учинио ништа што би то пореметило. А ако погледате анкете у Републици Српској и у овој земљи, постоји подршка за такву врсту уједињења. Да, и за неку врсту промене граница. Рама има веома добар начин да разбесни Србе. Не знам да ли стварно мисли то о „Великој Албанији” или само прича о томе да би разљутио српске лидере. У сваком случају, мислим да Срби претерују у реакцијама, пецају се на удицу. Србија је свакако довољно јака да се одбрани од уједињене Албаније”, рекао је, између осталог, Мејер.

Спутњик

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here