Милогорци хоће да потопе манастир Морачу!

Поделите:

Најава изградње хидроелектрана на Морачи поново узбуркала јавност. Митрополија: Биће угрожене природне и културне вредности

КО ће победити у „утакмици“ око изградње хидроелектрана на Морачи која траје тридесет година – њени противници или енергетски лоби? Ових дана поново је најављен пројекат који садржи осам хидроелектрана, инсталисане снаге 293,6 мегавати и годишњом производњом од 894,8 гигават-сати. У Митрополији црногорско-приморској страхују да ће тај посао угрозити природне, културне и духовне вредности слива Мораче. Из Владе Црне Горе стижу поруке о оправданости изградње ХЕ које ће „надоместити мањак електричне енергије“. Тврде да ничим неће бити угрожене духовне и природне вредности овог дела државе.
Међутим, из Митрополије поручују да не постоји начин да се манастир физички заштити с обзиром на то да се цео плато налази на конгломератној стени. Чак је и Франц Вебер, светски познати еколог, тражио од црногорске владе да се окане од потапања Мораче, пледирајући поново за њен упис у светску баштину.

Иницијативни одбор за заштиту и очување слива реке Мораче одржао је састанак на којој је присуствовао митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Одлучено је да се у вези геолошких истраживања која су недавно понуђена управи манастира Мораче затражи формирање међународне комисије у коју би били укључени искључиво референтни стручњаци из области геологије и сродних струка, као и представник Митрополије. Предложено је да се овај проблем активира и пред Унеском.

Власт, међутим, није ставила тачку на пројекат. Као инвеститори помињу се компаније из Кине, Турске, Словеније, Норвешке. Преграђивање Мораче на више места довешће до потапања других река, попут Сјевернице, Ибрштице, Мртвице, а биће угрожен и древни манастир Морача.

Један од најистрајнијих за спас ове реке, књижевник из Париза Комнен Бећировић, успео је да овај проблем интернационализује. Доставио је он подебео „досије“ о Морачи на више адреса у Уједињеним нацијама и о најављеном потопу који угрожава древни манастир обавестио све важније светске екологе.

– Борба је попримила међународне размере и створила све услове за упис Мораче у светску баштину под заштитом Унеска. И уместо да Влада Црне Горе кандидује Морачу за упис у ту организацију, она и даље очајнички настоји да Морачу потопи – каже Бећировић.

Еколошка удружења и невладине организације у Црној Гори поручују да су планови изградње ХЕ на Морачи у супротности са циљевима више директива ЕУ и крше начела међународних конвенција о заштити природе. Страхује се да би изградња акумулационих језера на овој реци, уз трусни терен, била претња за Подгорицу и зетску равницу низводно од брана!

ВЕШТАЧКА ЈЕЗЕРА

СТРУЧЊАЦИ прогнозирају да ће изградњом вештачких језера од света бити одсечена села у Ровцима, Доњој Морачи, Пиперима и Братоножићима. У ЕПЦГ и надлежним министарствима тврде да по пројекту, који ће можда доживети измене, манастир Морача неће бити под водом, мада ће истовремено са изградњом хидроелектрана бити заштићен од утицаја влаге, а долазни пут измештен. Кањон Платије, данас атрактиван са тачке гледишта љубитеља природе, а веома опасан за саобраћај, биће готово цео потопљен.

Новости

Поделите:

6 COMMENTS

 1. Да, Милогорци хоће да потопе манастир Морачу. Међутим Ацодолци су већ потопили Ваљевску Грачаницу. Тако да ће Ацодолци бити од вееелике помоћи Србима и православнима у Црној Гори за одбрану манастира Мораче од потопа. Милогорци ће, кад год буду хтјели моћи да кажу „што хоћете? Ви тражите да се придржавамо нечега чега се ни у Србији не придржавају.“ Морача се бранила у Ваљевској грачаници! Данас би декларисање СНС против потапања манастира Морача изгледало неискрено.

   • СПЦ сигурно није потопила Ваљевску Грачаницу, то је тако па макар да је у потапању учествовао неко са највећим звањем. СПЦ су прије свих Свети Сава, Свети Арсеније, Свети кнез Лазар, Свети Николај Жички, Свети Јустин Ћелијски…који нису потапали Ваљевску Грачаницу. СПЦ је народ који је био против потапања ваљевске грачанице. Ко има аргументе, и које, да може да каже да је потапао Ваљевску Грачаницу у име СПЦ?

 2. da Valjevska Gračanica je potopljena…..
  ali vremenom sve prolazi pa i ta brana Rovni..
  ogromna vodena masa će najverovatnije zbrisati Valjevo sa lica zemlje u slučaju zemljotresa ili neke erupcije vulkana jer je planina Povlen u neposrednoj blizini a savim pouzdano se zna da ispod zemlje postoji eruptivna zona i tečni bazalt u količinama koje mogu izazvati erupciju……
  ko ne zna na Povlenu se svuda nalaze ogromne bazaltne kugle teške po nekoliko desetina tona razbacane svuda okolo zadnjom erupcijom koja se desila u geološkoj istoriji ove planine……
  dakle nije to baš tako stabilan teren kako tvrde hidro inženjeri koji su projektovali akumulaciju Rovni jer duboko ispod stene su u tečnom stanju.

 3. čak i da ne dođe do urušavanja same brane posledice mogu biti katastrofalne jer potanjanje dna akumulacije može izazvazi seriju nekontrolisani erupcija na potpuno različitim mestima od samog centra vodene mase…..
  možda čak i na desetinu kilometara dalje od Rovni…….
  a voda se kreće nizvodno pa podgrejana kao gejzir može izbiti bilo gde to niko ne može garantovati sa potpunom sigurnošću bez obzira koliko vrsan geolog bio.

 4. dabrovi su mnogo pametnija stvorenja od ljudi……
  oni naprave branu od drveta ali i izlaze u slučaju da voda prodre u sklonište……
  a čovek je toliko tupavo stvorenje da kad napravi branu nema kud da pobegne dok mu trud i rad ne odnesu iluzije koje je očekivao kao benefit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here