Муфтије: Рушење џамије је политички чин

Поделите:

Београдски муфтија Мустафа Јусуфспахић изјавио је данас да Исламска заједница Србије очекује објашњење о рушењу њиховог верског објекта у београдској општини Земун.

„Очекујем да нас у овим данима премијер Владе Александар Вучић прими на састанак који смо затражили. Очекујемо да нам се објасни зашто се над нама данас примењује некакав ратни план са огромним бројем оклопњача и чиме смо ми то заслужили“, рекао је Јусуфспахић у Бајракли џамији у Београду.

У Земун Пољу протекле ноћи срушена је нелегално изграђена џамија коју је подигла Исламска заједница. Kако је пренела Телевизија Н1, акција рушења почела је између три и четири сата после поноћи, када су јаке полицијске снаге и Жандармерија блокирале насеље. Рушење верског објекта било је планирано за јуче, али се окупио велики број грађана који су то спречили.

Јусуфспахић је рекао да за 47 година колико живи у Београду, Исламска заједница није добила ниједну дозволу за изградњу било ког простора, па чак ни молитвеног.

Он је упитао хоће ли му неко објаснити зашто је то тако.

„Ми грешимо када градимо нелегално, као и 50 одсто целокупног становништва у овој земљи. То је урбанистички проблем, али не би смео да буде политички проблем. Али то јесте политички проблем“, рекао је он и додао да није коректно да се општина Земун тако опходи према муслиманима Београда.

Упитао је и зашто у околини тог верског објекта ниједан други нема грађевинску дозволу.

„Зар само баш ми морали објекат нема комерцијалну вредност, ни трговачку причу, већ је верско образовног карактера и ту желимо да наш најсиромашнији слој људи сачувамо од улице да не постану социјални проблем целе друштвене заједнице“, рекао је Јусуфспахић.

Он је упитао зашто град Београд ускраћује слободу вероисповести ако то држава гарантује.

„Зар мислите да ја треба да се клањам на улици да би показао како је овај град космополитски“, рекао је он и позвао вернике на смиреност „у овим тешким данима“, али „свечарским данима за муслимане“.

Нелегална градња у Србији мора да буде заустављена јер закон важи пођеднако за све грађане и институције, саопштило је данас Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Упућен је позив свим локалним самоуправама, градовима и општинама, као и њиховим инспекцијским органима да „озбиљно и одговорно обављају свој посао и да редовно спроводе контроле на терену“.
Мешихат Исламске заједнице у Србији (ИЗуС) најоштрије је данас осудио рушење бесправно подигнуте џамије у београдској општини Земун.

ИЗ у Србији, која не признаје ИЗ Србије под чијим је окриљем спорни објекат, оценила је у саопштењу да је рушење муслиманске богомоље „још један“ показатељ примене двојних стандарда на штету исламских верника.

„Посебно нам тешко пада што је слика срушене џамије из Београда отишла у свет уместо рамазанске честитке“, наводи се у саопштењу.

ИЗ је позвала вернике на уздржаност, а државне органе да што пре почну разговоре ради решавања нагомиланих проблема припадника Исламске заједнице у Србији.

 

 

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here