На данашњи дан Слободан Милошевић је изручен Хагу!

Поделите:

Слободан Милошевић (Пожаревац, 20. август 1941 — Схевенинген, 11. март 2006) је био српски и југословенски политичар, правник, председник Републике Србије (1989—1997) и Савезне Републике Југославије (1997—2000).

Слободан Милошевић је био један од оснивача и први председник Социјалистичке партије Србије, од њеног оснивања 1990. до своје смрти 11. марта 2006.

Милошевић је био једна од кључних личности током ратова у бившој Југославији у периоду 1991—1995. и током рата на Косову и Метохији1998 — 1999. Током рата на на Косову, маја 1999. године, Међународни кривични суд за бившу Југославију подигао је оптужницу против Милошевића за злочине против човечности. Оптужбе за кршење обичаја рата и Женевске конвенције у Хрватској и Босни и Херцеговини и за геноцид у Босни и Херцеговини додате су годину и по дана касније.

ХАПШЕЊЕ И ИЗРУЧЕЊЕ

Дана 1. априла 2001. ухапшен је бивши председник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић, осумњичен за злоупотребу службеног положаја. Хапшење је започето 30. марта, а окончано након два дана, после седмочасовних преговора о предаји. Хапшењу су претходиле даноноћне страже присталица и симпатизера СПС-а и ЈУЛ-а испред куће у којој је Милошевић боравио. Дана 28. јуна је изручен Трибуналу у Хагу на основу уредбе Владе Србије. Ову уредбу Савезни уставни суд је истог дана прогласио неуставном.

После изручења Милошевића Хашком трубуналу, првобитној оптужници за ратне злочине на Косову и Метохији придодате су и оптужнице за ратне злочине и геноцид у Босни и Херцеговини и ратне злочине у Хрватској. Дана 30. јануара 2002. године, Милошевић је оптужио Хашки трибунал да је извршио „зли и непријатељски напад“ против њега. У записник је унето да се не осећа кривим.

СМРТ

Слободан Милошевић је умро у притвору у Схевенингену 11. марта 2006. године. Хашки трибунал потврдио је да је преминуо бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић и најавио истрагу. У штуром саопштењу пише да је Милошевић пронађен мртав у јутро 11. марта у својој ћелији у притвору Хашког трибунала
Википедија

Поделите:

3 COMMENTS

  1. Najveca sramota naneta srpskom rodu. Vlastodrsci i srpski krvnici prekrsili su ustav SRJ i izdali srpski rod i srpsku veru prokleto im seme i koleno. Mi danas podizemo spomenike i dajemo imena trgova i ulica tima i takvima. Jedni su neobavesteni poput Kostunice drugi su pozivali na bombardovanje i likovali 28 juna dok su Milosevica isporucivali sa vrecom na glavi NATO krvnicima poput Djindjica. Neke je stigla Bozija kazna a neke ce stici kad tad. Nadam se da ce umirati dugo i polako poput onog dusmanina koji je onako bezdusno lomio krstove na srpskim crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji. Slava ti Gospode

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here