Накнада династији

Поделите:

Карађорђевићи у реституцији неће остати празних шака. Новац и унуку Бранислава Нушића. Укупан издатак 4 милијарде евра

ЧЛАНОВИ династије Карађорђевић имаће право на обештећење одузете имовине, али не за Бели двор, јер ће његов статус бити решен посебним законом, потврдио је, за „Новости“, Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију.

Неће имати право ни на обештећење када су у питању рудници, јер су рудна богатства државна својина. Али зато би могли да добију обештећење за плацеве које су тражили у Београду. Реч је о Абердаревој 1, где је својевремено била кућа, власништво краљице Марије, као и о кућама у Прешевској, Сарајевској, Крунској и другим непокретностима.

Карађорђевићи су у јануару 2014. тражили повраћај имовине која је после смрти краља Александра, оставинским решењем од 27. октобра 1938, подељена између синова Петра, Томислава и Андреја. У захтеву су се нашли: комплекс Белог и Краљевског двора, куће у улицама Патријарха Димитрија 52, Краља Александра 24, Крунској 7, Сарајевској 37, Абердаревој 1, ливаде код Сокобање и намештај, уметнине, сребрнина… Агенција је у међувремену одбила њихов захтев за повраћај или обештећење дворова, а жалбени поступак је у току.

Према Закону о реституцији, обештећење власника којима не може физички да буде враћена имовина требало би да почне наредне године, а до средине септембра Влади ће бити послат предлог коефицијената по којима ће се та исплата вршити.

– Коефицијент ћемо добити када се збир процењене имовине подели са две милијарде евра, колико је планирано за обештећење. Коефицијент ће представљати проценат који ће неком бити исплаћен од укупне вредности његове имовине. Рецимо, ако је коефицијент 15, то значи да ће му бити исплаћено 15 одсто, с тим да максимална могућа исплата може бити 500.000 евра – објашњава Секулић.

Износи ће се исплаћивати у обвезницама на 12 година, уз камату од два одсто годишње. У тренутку када буду усвојени коефицијенти, Агенција је спремна да уради решења о обештећењу. Она је већ завршила више од 800 решења о праву на обештећење, а међу њима се, између осталих, нашло и решење за унука Бранислава Нушића – Ивана Предића. Предић је син Гите, кћерке познатог комедиографа, и Миливоја, синовца сликара Уроша Предића. Он ће бити обештећен за парцелу код Партизановог стадиона, у Београду.

Решење о праву на обештећење спремно је и за чувеног професора права Мирослава Ђорђевића, за зграду у Приморској 7. Њему је до сада већ враћен један стан у тој згради. Рачуна се, каже Секулић, да ће целокупан трошак реституције бити око четири милијарде евра.

ЗЕМЉИШТЕ

ОБЕШТЕЋЕЊУ подлеже и грађевинско земљиште одузето као неизграђено, које је у међувремену изграђено. Ту спада и грађевинско земљиште планирано за изградњу јавних објеката, као и оно што је законито стечена приватна својина.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here