Нато окружио Србију: Војна неутралност Србије упитна?

Поделите:

Готово све државе у нашем окружењу су чланице НАТО, што је поново отворило питање Србије и њене чврсто прокламоване војне неутралности. Шта би могло да је натера на евентуалну промену става? Две су чињенице које познаваоци прилика наводе као важне – без чланства у НАТО Србија ће тешко постати чланица ЕУ, а остаће и без заштите у случају озбиљнијег сукоба у региону.
Након уласка Црне Горе у НАТО још само две земље у нашем окружењу нису чланице тог савеза. За Македонију је то можда и питање времена, док би пут БиХ ка тој војној организицији био вероватно много тежи.

Војни аналитичар Александар Радић каже да ће Влада Србије морати да размисли о војној неутралности, уколико убрзо након Црне Горе у НАТО уђу и поменуте две државе. Зашто није добро да војно неутрална Србија буде у потпуности окружена чланицама Алијансе?

– Добар део српског народа живеће у државама НАТО-а и то не можете игнориштете. Такође, бићемо у ситуацији да смо потпуно окружени Алијансом, а немамо војне савезнике. То што одржавамо војне вежбе са Русијом и Белорусијом, а онда и са Америком, то је лепо, али то није савезништво – објашњава Радић за „Блиц“.

Он каже да треба видети какве су нам алтернативе, али је проблем што су наши политичари острастили људе и манипулисали њиховим емоцијама.

– Подршка Србије чланству у НАТО-у била је знатно већа 2002. године, када су ране од бомбардовања биле најсвежије, него данас. Створена је клима „за“ и „против“. Нисмо се озбиљно и аргументовано бавили питањем шта даље – тврди Радић.

Бивши помоћник министра одбране Бојан Димитријевић сматра, међутим, да евентуално чланство БиХ и Македоније у НАТО-у неће натерати Србију да преиспита свој став о војној неутралности, који је званично дефинисан скупштинском резолуцијом из 2007. године. Он наводи да би се то пре десило у случају већих сукоба на Косову, у Македонији или Босни, јер би то директно утицало на националну безбедност Србије.

– Оно што нам шкоди је и то што се чланство у НАТО-у препознаје као степеница за улазак у Европску унију. Ту преовлађују више политичко-економски него безбедносни разлози – каже за „Блиц“ Димитријевић и додаје да Србија већ има добру сарадњу са НАТО-ом кроз Партнерство за мир.

И не само добру, вероватно најјачу сарадњу коју држава нечланица може да има са Алијаном. Управо из тог разлога, Игор Новаковић из Центра за међународне и безбедносне послове сматра да је Србија безбедна.

– То што смо окружени државама НАТО-а не видим као нешто је лоше или што угрожава нашу безбедност. Напротив, налазимо се у некој врсти безбедносне колевке. Осим што смо чланица Партерства за мир, од новембра прошле године припадамо борбеној групи ЕУ „Хелброк“. Наша безбедност је утемељена и сарадањом са државама региона – наводи Новаковић.

Он, међутим, додаје да увек постоји простор за већу сарадњу.

– Треба да видимо што је наша стратегија и, по том питању, увек треба искључити емоције – завршава Новаковић.

Блиц

Поделите:

2 COMMENTS

  1. Ове Швабе су луђе од Амера, сви ови притисци су из њихове кухиње. Србија се сагињати неће, а ови полтрони из региона нека иду против Руса ми нећемо!

  2. Био једном један генијални политичар, вођа једне, тада мале, државе. Звао се Ото фон Бизмарк. Такав нам данас треба. Уопштено, ПРЕДНОСТ УВЕК дајем својима. Какав НАТО, каква Русија… АЛИ, на сву срећу, не водим државу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here