Немци окренули леђа Хрватима: „Загреб води размажену дечју политику!“ (Видео)

Поделите:

Арбитражна одлука о Пиранском заливу заинтересовала је и медије немачког говорног подручја, који не гледају благонаклоно на сукоб Загреба и Љубљане.
Аустријски дневни лист Дер Штандард констује да је „свађа око границе између Словеније и Хрватске размажена дечја политика“, док немачки дневник Ди Велт са чуђењем пише о „непознатом граничном спору усред ЕУ“.
„Могло би се назвати кукавичлуком када неко напушта игру након што је видео да ће изгубити. Хрватска је учинила нешто слично 2015. године у граничној арбитражи са Словенијом. Поред правних питања, кључну улогу у свему играла је повређена ‘част’, јер је Словенија 2008. ставила вето на преговоре Хрватске о приступању ЕУ, пише Дер Штандард и додаје да је спор две земље „набијен национализмом“.

Аустријски лист сматра и да иступање Хрватске из арбитраже показује „високо проблематичан однос према правној држави“, као и да се понаша према логици „признајемо пресуде само када нам одговарају“.

Како се наводи, такав „политички став Загреба могао би имати последице и на односе с другим суседним државама“, јер би Хрватска могла да уложи вето на приступање Босне и Херцеговине Европској унијии и подсећа да је Хрватска већ уложила краткотрајни вето против Србије.

Немачки конзервативни дневник Ди Велт пише да је међународна арбитража у Хагу „заправо требала да оконча један конфликт“, али донесеном одлуком „ситуација је ескалирала“.

Лист подсећа да се Хрватска и Словенија „више од 25 година свађају око граница“ и предвиђа да ће након пресуде доћи до нових инцидената у Пиранском заливу, што се већ и догодило.
Ди Велт напомиње да су многе земље разочаране спорошћу приступног процеса, да у регији „ординирају Путин и Ердоган“, као и да хрватско-словеначки гранични спор позиционирају у шире геополитичке односе, констатујући да је потребна само једна искра „да ситуација плане“.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here