Њујорк тајмс: Израел хаковао компјутере ИД, Трамп то пренео Русимa

Поделите:

Извор тајних података које је председник САД Доналд Трамп поделио с руским званичницима била је информација коју је Израел добио хаковањем компјутера који припадају Исламској држави, пише „Њујорк тајмс“.

Њујорк тајмс пише да су САД у сајбер операцијама имале мало успеха против Исламске државе, а да је један од ретких успеха у тим настојањима макар делом остварен захваљујући Израелу, чији су сајбер оператери успели пре неколико месеци да се пробију у групу људи који праве бомбе у Исламској држави, с базом у Сирији.

Доналд Трамп (архивска фотографија)

Лист наводи да је информација била толико добра да је омогућила САД да сазнају да та група прави експлозиве који могу да омету безбедност на аеродромима јер пролазе као батерије лаптопа.

Та информација је омогућила да се подржи забрана која важи од марта о ношењу електричних уређаја попут лаптопа на летовима из муслиманских земаља у САД и Велику Британију.

Извор тајне информације је био Израел, како је писао исти лист још у мају. У том извештају цитиран је један актуелни амерички званичник и један бивши, оба анонимна. Њу је Трамп пренео на састанку с руским министром спољних послова Сергејем Лавровом и руским амбасадором Сергејем Кисљаком.

Неименовани званичници су рекли да је Израел претходно упозорио САД да буду опрезне у вези с том информацијом. То што је Трамп поверио осетљиву обавештајну информацију Русима повећало је ризик да се она даље повери Ирану.

Њујорк тајмс наводи да су израелски званичници одбили да потврде да је Израел био извор информације, али је Базфид њуз, позивајући се на два израелска обавештајна званичника, објавио да је Израел пренео ту информацију САД о плану Исламске државе да се експлозив у лаптоповима унесе у авионе.

Извештај Њујорк тајмса да је амерички председник то поверио Русима заправо је значио потврду најгорих страховања Израела, рекао је један званичник.

Сарадња израелских и америчких обавештајних служби се појачала у последње две деценије и највећи број заједничких операција је наводно усмерен против Ирана, али такође су на мети либански Хезболах и палестински Хамас.

Званични споразум из 2008. године о свеобухватној сарадњи, укључујући откривање извора и метода акције, довео је наводно до импресивних резултата, као што је ометање развоја иранског нуклеарног програма.

У јануару је објављено да су израелски обевештајци забринути да би одавање тајних информација америчким колегама у Трамповој администрацији могло да доведе да оне процуре у Русију и даље у Иран. О томе се расправљало на затвореним форумима, а бриге су биле засноване на сумњи о везама Трампа или његових савезника с владом у Москви, пренео је израелски Хаарец.

Амерички званичници из времена претходног председника Барака Обаме упозорили су Израел да буде обазрив када прослеђује информације Белој кући и Савету за националну безбедност САД након што је Трамп ступио на дужност.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here