Нова америчка Европа на три мора

Поделите:

У Пољској се у четвртак одржава састанак на врху Иницијативе трију мора на којем судјелује и амерички предсједник Доналд Трамп. Све око тог догађаја у Варшави прати уредница вањско-политичке рубрике Дневника Нове ТВ Ивана Петровић.

Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић отворит ће и питање ЛНГ терминала на Крку, у склопу састанка на врху Иницијативе трију мора.

Словенија лобира код Трампа да САД подржи одлуку арбитраже о граници с Хрватском

„Односи Русије и НАТО-а пролазе кроз најдубљу кризу од окончања Хладног рата“

„Хрватска има кодифициран велик оквир своје вањске политике, но овај сусрет (Грабар-Китаровић – Трамп) у сваком случају мијења тај смјер, прије свега у односу на позицију Хрватске на југоистоку Еуропе и у односу на земље у окружењу. ЛНГ терминал је прије свега хрватски национални интерес, но он постаје и важан геостратешки пројект. Трансфер укапљеног америчког плина на терминал на Балтику, у Пољској, отвара један оквир и отвара једну нову вертикалу која изравно утјече и на цијену руског плина и на руски утјецај у Еуропи. Та вертикала, дакле ЛНГ терминал Крк и ЛНГ терминал Пољска је изравна конкуренција руско-њемачком пројекту Сјеверни ток 2 и због тога је Њемачка, приликом арбитражне одлуке реагирала онако како је реагирала, односно стала на страну Словеније, а Америка је стала на страну Хрватске, тврдећи да је то билатерално питање. Дакле ријеч је о једном новом концепту, који је створен у једном новом свјетском поретку, у односима Запада и Русије и који је узроковао прије свега рат у Украјини, али и Брегзит. Хрватска предсједница отворит ће и питање двоструког опорезивања те питање БиХ, коју Еуропска унија, такођер на иницијативу Њемачке жели преконституирати и направити некакав концепт грађанске државе, што једноставно није могуће. Говорит ће и о Македонији и цијелом еуроатлантски неитегрираном простору у којем су улози јако, јако велики. То је заправо пригода да се Доналду Трампу скрене позорност да се коначно створи одређени полицy макинг према овом дијелу Еуропе, према нашем дијелу Еуропе, који се налази на једној великој геостратешкој вјетрометини“, истиче Петровић.

„Пријепора има око наведеног састанка, али те пријепоре ствара влада у Берлину са својим савезницама. На примјер, Аустрија шаље својег велепосланика. Не долази дакле аустријски предсједник нити аустријски канцелар, што је довољно јака порука. Што се тиче Доналда Трумпа, ово је његов други долазак у Еуропу у врло кратком времену и он показује оно што је рекао у свом инаугурацијском говору, а то је да Еуропа остаје сидриште америчке вањске политике“, каже Петровић.

Амерички покушај подјеле Еуропе?

Завршне припреме у Варшави под будним су оком америчких агената. Доналд Трамп почасни је гост састанка на врху хрватско-пољске Иницијативе трију мора.

„За обичне људе ово је нешто посебно. У очима Пољака амерички је предсједник увијек био јак. Мени особно, ништа посебно. Да, посјет је важан, али је још важније какви ће бити политички закључци овог посјета“, сматра Пиотр, грађанин Варшаве.

dnevnik.hr

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here