О прослави Илиндена у манастиру не одлучује држава него црква

Поделите:

Нема то везе са државом, то је манастир. Не може држава да одлучује о томе. Они се сваке године обраћају нама ми то пошаљемо цркви, црква са њима комуницира а ви знате какви су односи што се тога тиче, каже Ивица Дачић

Поводом захтева македонских власти да се дозволи делегацији из Скопља да годишњицу највећег македонског празника – Илиндена, обележи у манастиру Прохор Пчињски, на територији Србије, министар спољних послова Ивица Дачић каже да не може држава да одлучује о томе.

„Нема то везе са државом, то је манастир. Не може држава да одлучује о томе. Они се сваке године обраћају нама, ми то пошаљемо цркви, црква са њима комуницира, а ви знате какви су односи што се тога тиче. Ту нема никакве дилеме”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Одговарајући на питање о односима са Македонијом и да су можда неке његове изјаве утицале на погоршање тих односа, Дачић је подсетио да је, када је говорио о тој земљи, рекао да смо признали Македонију под уставним именом, а да су они касније признали Косово и гласали за Косово у УНЕСКО.

„Како сам ја нарушио односе што сам то рекао? Ја сам се са њима разјаснио. Како они према нама, тако ми према њима и тачка. И не само са њима, него и са свима другима”, рекао је Дачић.

Шеф дипломатије истакао је да Србија има жељу за побољшање односа са Македонијом и да је много урадила на томе.

„Ми смо уложили у односе са Македонијом. Они су увек гласали против наших интереса. Не могу сада да кажем браво. Љути смо”, рекао је Дачић.

Премијер Македоније Зоран Заев изјавио је недавно у Сарајеву да од власти Србије још није стигао одговор на захтев македонских власти да се дозволи македонској делегацији да годишњицу највећег македонског празника – Илиндена, прослави у Прохору Пчињском, на територији Србије.

„Надам се да ћемо добити одобрење, али ако га и не добијемо, нећемо се наљутити”, рекао је Заев.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here