Партија Груевског упозорила Заева да ни делић Илинденског устанка не сме препустити Бугарима

Поделите:

ВМРО-ДПМНЕ ЗАТРАЖИЛА УВИД У ТЕКСТ СПОРАЗУМА КОЈИ ТРЕБА ДА БУДЕ ПОТПИСАН СА СОФИЈОМ

  • Трајко ВЕЉАНОСКИ: „За нас је схватљиво да суседна Република Бугарска има своје интересе и да их брани заступа. Не прихватамо, међутим, да Зоран Заев сам одлучује о темама које су од највећег интереса. То су теме које се тичу идентитета и историје македонског народа”
  • Вељаноски је посебно нагласио и упозорио: „За нас нема ништа спорно ни у томе да високи гости присуствују нашим прославама, али мора да се зна да је Илинденски устанак аутохтон и македонски. Илинденски устанак је започео без ичије помоћи и у целини је био аутономан. И македонски. На Илиндену су направљени темељи македонске државе. Сваки покушај да се ствари представе  друкчије је – покушај демакедонизације Македоније”

ПАРТИЈА Николе Груевског изразила је забринутост поводом приступа премијера Зорана Заева припремама за закључивање споразума са Бугарском и затражила увид у текст тог документа који је у припреми.
У име ВМРО-ДПМНЕ Трајко Вељаноски је тим поводом рекао:  „Питања која се њиме третирају задиру у идентитет и историју македонског народа и неодговорно је да се тако важна питања разматрају на рутинској конференцији за медије. Поготово да се без озбиљне анализе и широких консултација најављује потписивање споразума на којем су експерти дуго радили и имали много отворених питања поводом којих две стране нсу могле да нађу заједнички језик”.
Вељаноски је додатно упозорио да теме које задиру у идентитет македонског народа нису и не смеју бити ексклузивна „територија” ни Заева ни његове странке СДСМ: „За нас је схватљиво да суседна Република Бугарска има своје интересе и да их брани заступа. Не прихватамо, међутим, да Зоран Заев сам одлучује о темама које су од највећег интереса”.

Указао је да су питања која се тичу заједичке историј одувек била највећа препрека за постизање споразума са Бугарском и нагласио да је камен спотицања било питање (бугарског) мешања у унутрашње ствари Македоније.
Као треће питање, Вељаноски означио – проблем језика на којима би споразум био закључен.
Указао је и на потребу промена у (бугарским) уџбеницимаи договора о заједничком обележавању неких празника.

Вељаноски је потом посегнуо за очекиваним примером, упозоривши и Заева и звнчну Софију: „ВМРО-ДПМНЕ нема ништа против доласка високих иностраних представника да нам честитају национални празник. За нас нема ништа спорно ни у томе да високи гости присуствују прославама, али мора да се зна да је Илинденски устанак аутохтон и македонски. Илинденски устанак је започео без ичије помоћи и у целини је био аутономан. И македонски. На Илиндену су направљени темељи македонске државе. Сваки покушај да се ствари представе  друкчије је покушај демакедонизације Македоније”.
Партија Заева је поводом свега овога саопштила да су ВМРО-ДПМНЕ и Трајко Вељаноски остали заробљеници сопствене политике затворености, тајности, манипулација и лагања грађана.
Још је навела да хе ВМРО-ДПМНЕ погазила државне и националне интересе и изневерила грађане када је тајно преговарала и договарала се о промени имена државе.
СДСМ је иступила и тврдњом да је то доказано и у  материјалима који су објављени у пројекту „Истина за Македонију”.
Још је навела да је партија Груевског сталним блокадама  демократских реформи и евроатлантских интеграционих процеса, 11 година раила против државних и националних интереса.
Ипак је морала да обећа да ће влада Заева све соје потезе стављати на „увид грађанима”.

Факти

Поделите:

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here