ПЕТ ствари које НИKАДА не би требало да претражујете на ГУГЛУ

Поделите:

Ако користите интернет претраживаче који бележе вашу ИП адресу и оно што тражите, постоје многе ствари које не бисте требало да тражите на интернету. Гугл може да комбинује податке о вашој историји претраживања с осталим подацима о вашем идентитету и повеже их у један профил који потом оглашивачи могу да користе како би добили идеју о вама и вашим жељама и потребама.

1. Не претражујте ствари које Гугл одају вашу локацију

Први озбиљан тренутак који је скренуо пажњу на угрожавање приватности десио се 2006. године када је АОЛ објавио листу претрага које су спровођене на његовим сајтовима. Иако је идентитет корисника произвољним бројем, али с обзиром на то да су све претраге неке особе и даље везане за једном имениоца, представници медија открили су да није исувише тешко идентификовати „родни град“, комшилук, године, пол и друге детаље те особе.

2. Не претражујте ништа што има везе са медицинским проблемима и лековима

Док Гугл тврди да брани оглашивачима да своје кампање базирају на осетљивим подацима, као што су здравље и религиозна веровања, његова правила коришћења дају му право да бележи све претраге, повезује их са вашом ИП адресом и Гугл налогом и онда користи те податке како би вам сервирао огласе широм интернета. Међутим, још већу безбедносну претњу представљају цурења докумената која могу да некоме открију интимне здравствене податке – ако је спреман да плати за њих.

3. Немојте одавати своје несигурности механизму за претрагу

Маркетинг је тако формулисан да ствара и профитира на несигурностима људи. Ако механизму за претрагу откривајте своје несигурности, а то значи и оглашивачима, олакшавате им посао да зараде на вама.

4. Не тражите ништа сумњиво (посебно на послу)

Ово је просто. Не тражите ништа сумњиво или ствари које могу бити протумачене као криминално понашање када неко посматра вашу историју претраживања. Важно је напоменути и да су Гугл претраге коришћене како би се осудиле поједине особе за кривична дела, посебно када су претраживале ствари у вези са тим злочином дан пре него што су га починиле.

5. Не тражите ништа што би Гуглу могло да открије ваш идентитет

Ако заиста желите да избегнете да Гугл о вама створи одређену слику и представи је оглашивачима, избегавајте претраживање било којих појмова који би му могли помоћи да открије ваш идентитет. Kомпјутери данас могу да повежу нашу дигиталну личност са нашим правим идентитетом толико прецизно да ће ускоро бити јако тешко тврдити да су поједини профили анонимни на било који смислен начин.
 

Дневно

 

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here