Полиција поново била упозорена, ЦИА јавила за напад?

Поделите:

БАРСЕЛОНА – Каталонска полиција била је упозорена на могућност терористичког напада у Барселони још пре два месеца, а извор информације је била ЦИА, тврди каталонски лист „Ел Перидоко”.

Локални лист „Ел Перидоко” наводи да је ЦИА колегама из регионалне полиције у јуну јавила да је „Барселона главна мета за џихадисте”.

„Пре два месеца ЦИА је проследила упозорење каталонској полицији, а у њему се чак додатно упозоравало на могућност напада на Рамбли”, наводи лист.

Извештај још није потврђен, а вреди подсетити да се након више терористичких напада у Европи говорило да су безбедносне службе имале одређене назнаке да се напад спрема, али да нису адекватно реаговали или нису имали могућности да их зауставе.

Низ напада у Барселони однео је 13 живота, а поново је као главно оружје коришћено теретно возило, као и у Лондону, Стокхолму, Берлину и Ници.

Шпанија је последњи пут била на мети терориста 2004. године, када су екстремисти из Ал Каиде детонирали више експлозивних направа у Мардиду и убили 192 људи.

Након тога, због прилива миграната са севера Африке и са Блиског истока, амбасада САД је предложила да се у Барселони направи заједнички антитерористички штаб јер је „Медитеран велики магнет и место регрутацију терориста”.

Каталонска полиција је у октобру појачала безбедност око чувене катедрале Саграда Фамилије, која је у једној од публикација Исламске државе означена као „једна од четири главне мете у хришћанском свету” – уз римски Колосеум, њујоршки Кип слободе и лондонски Биг Бен, преноси Б92.

Информација да су „амерички обавештајци раније упозорили полицију на напад” појавила се и након напада у новогодишњој ноћи у Истанбулу, али су званичници то касније демантовали. (Танјуг)

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here