Председник Зимбабвеа продаје краве да би финансирао Афричку унију

Поделите:

Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе је поклонио чек на милион долара (879.000 евра) Афричкој унији, што је приход од аукције његових 300 крава.

На самиту те организације данас у Адис Абеби, 93-годишњи Мугабе је желео да покаже да Афричка унија која настоји да смањи зависност од страних донатора, има начин да финансира сама себе.

„Kао афричком сељаку, помисао на давање стоке ми је природна, јер наш континент је богат стоком која је резервоар богатства“, рекао Мугабе који Зимбабвеом влада од стицања независности 1980. године.

Шефови афричких држава су јула 2016. увели 0,2 одсто таксе на увоз за финансирање своје организације чијих 73 одсто буџета потиче од страних донатора.

План је да новац од те таксе покрије 100 одсто оперативних трошкова Афричке уније, 75 одсто њених програма и 25 одсто њеног буџета за мировне операције. Али, до сада је само неколико од 55 држава чланица Уније заиста увело ту таксу.

„Све док ми не будемо могли да финансирамо сами себе, Афричка унија заправо неће бити наша“, додао је шеф Зимбабвеа.

Мугабе је рекао да су и неки од грађана Зимбабвеа дали стоку на аукцију да би допринели његовом поклону од милион долара.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here