Радници „Карнекса“ ступају у генерални штрајк, траже веће плате

Поделите:

Синдикат „Независност“ и Самостални синдикат у Индустрији меса „Карнекс“ у Врбасу, која запошљава око хиљаду радника, донели су одлуку о ступању у генерални штрајк.

Према речима Милојице Живковића, главног повереника синдиката „Независност“ и председника Штрајкачког одбора, обустава рада у „Карнексу“, који послује у саставу „МК групе“ Миодрага Костића, заказана је за 15. август, и трајаће до испуњења захтева, преносе „Новости“.

Запослени, које заступа шесточлани Штрајкачки одбор, захтевају повећање зарада за 11,3 одсто, покретање преговора за склапање новог колективног уговора и да се радницима омогући да искористе годишње одморе и слободне дане из 2015. и 2016.

Синдикалци су позвали послодавца да одмах почну преговори о утврђивању минимума процеса рада, подсећајући да директор предузећа мора најкасније пет дана пре почетка најављене обуставе, да одреди запослене који су дужни да раде за време штрајка. Ако се услови не обезбеде у том року, мере и начин за њихово испуњење ће до дана одређеног за почетак штрајка утврдити надлежни орган локалне самоуправе.

„Очекујемо да ћемо као одговорни и компетентни социјални партнери водити преговоре у духу дијалога, са обостраним уважавањем, и постићи договор, који ће за последицу имати побољшање социјално-економског положаја запослених“, рекао је Живковић.

Он је напоменуо да ће чланови синдиката, у случају да се послодавац не одазове на позив за преговоре, сматрати да је одбијено споразумно решавање штрајкачких захтева, истичући да би такво поступање било у супротности са законом.

Најава штрајка послата је како председнику „МК групе“, тако и другим надлежним органима који могу да учествују у овом поступку.

Подсетимо да је у Србији протеклих недеља било организовано мноштво штрајкова у којима је један од главних захтева био побољшање положаја радника, о чему можете да читате ОВДЕ.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here