Рама бира нову владу после албанских избора

Поделите:

Све је на чекању у Приштини до понедељка. Наиме, да ли ће нову владу формирати Рамуш Харадинај или Аљбин Курти могли бисмо да сазнамо већ почетком наредне недеље, након што се заврше парламентарни избори у Албанији, односно постане познато хоће ли актуелни албански премијер Еди Рама из њих изаћи као победник.
– Зна се колики утицај има Еди Рама на све албанске политичаре у окружењу, као и то да је он у овом тренутку „ближи” Харадинају него Куртију, тако да сви чекају како ће се завршити избори у Албанији. Наравно, не чуди што су и лидер Алијансе за будућност Косова и Самоопредељења обишли готово све амбасаде у Приштини, тражечи подршку за формирање владе, које у овом тренутку само врше притисак да се она што брже формира, али, како ствари стоје, коначну реч би требало да има Еди Рама, у случају, наравно, да победи у недељу на изборима. У супротном, и формирање владе на Косову могло би да потраје – каже извор „Ало!”.

Како наводи аналитичар Драгомир Анђелковић, Еди Рама је одавно свима дао до знања да се он „пита за потезе албанских политичара у региону”.

– Мислим да Еди Рама настоји да има коначну реч када је реч о формирању политике Албанаца свуда у региону, од Македоније, преко Косова до југа Србије, па сигурно и да албански избори у недељу утичу на прављење владе у Приштини. Наравно, што се нас тиче, свака албанска опција на КиМ је негативна, јер сви раде против Србије. С друге стране, уколико желе да Косово функционише ефикасно, мораће да укључе Српску листу, или ће имати парализу система, па ће онда покушати да суспендују, односно заобиђу устав, што мислим да им Запад не би дозволио. У случају да Еди Рама доживи неуспех на изборима, то би изазвало краткорочни потрес на све албанској сцени, али би се они, уверен сам, брзо консолидовали и наставили по старом – уверен је Анђелковић.

Главни ривал актуелном албанском премијеру Едију Рами на предстојећим изборима биће лидер Демократске партије Албаније Љуљзим Баша, за кога тамошњи аналитичари тврде да је у блиским односима са председником такозване државе Косово Хашимом Тачијем, јер је и сам пореклом с Косова.

– Баша је амерички човек, док Рама балансира између ЕУ и Турске – кажу албански аналитичари.

Ало

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here