„РАТ АДВОКАТА“ Ново руководство Адвокатске коморе оспорава гласине

Поделите:

Новоизабрано руководство Адвокатске коморе Београд (АКБ) поручило је данас на конференцији за новинаре да ће превазићи сукобе у комори које има са старим руководством, те да ће се посветити враћању угледа адвокатури, заштити интереса и статуса адвоката у правном поретку.Адвокат Југодлав Тинтор који је 13. маја изабран за новог председника АКБ, том приликом је истакао да нису тачне гласине које дуже време шири старо руководство, да ће нови Управни одбор радити у интересу великих канцеларија – адвокатских ортачких друштава.

„То су чисте дезинформације. Сви чланови новог Управног одбора, и ја са њима, поникли смо у индивидуалној адвокатури. То су адвокати током читаве своје каријере, који знају шта значи самосталноаст и независност адвокатуре“, рекао је Тинтор.

Он је нагласио да су нетачне и гласине да ће се повећати премија осигурања од професионалне одговорности, да ће се увести лиценцирање адвоката тако да ће се само неки адвокати моћи бавити одређеним врстама права, напомињући да се те гласине шире у сврху пометње и компромитовања овог УО.

„Апсолутно је незаконито да се уводи лиценцирање адвоката јер Закон о адвокатури то не дозвољава. Такође није у надлежности УО да одређује висину премије, а што се тиче великих канцеларија – нас занима адвокатура као самостална и зависна професија пружања правне помоћи“, нагласио је Тинтор.

У фокусу овог руководства, према његовим речима, биће залагање за адвоката, који живи од „адвокатске тобре“.

„Желимо да оставимо иза нас све проблеме и сукобе у комори и да коначно у рад АКБ укључимо што већи број колега, адвоката, да се формирају стручни тимови у разним областима како бисмо благовремено одговорили на све изаове који се постављају пред АКБ“, навео је нови председник београдске адвокатске коморе.

Напомињући да се „име и презиме“ у адвокатури гради дуго и тешко, Тинтор је навео да су новим члановима УО њихова имена гаранција да ће радити у интересу адвокатуре.

Нови УО АКБ чини 15 чланова, а то су поред Тинтора, заменик председника АКБ Вељко Делибашић, секретар АКБ Драгослав Љубичановић и адвокати Мирослав Васић, Ђорђе Мара, Ђорђе Калањ, Јасмина Павловић, Саша Иванишевић, Миодраг Рашић, Владимир Пријовић, Тања Станишић, Небојша Станковић, Маја Атанасковић, Ненад Ранковић и Жељко Симић.

Секретар АКБ Драгослав Љубицановић рекао је да су приоритети новог УО да се изврши ревизија пословања коморе, због сумњи да је било несавесног и ненаменског трошења новца, као и измене Статута и формирање коморе као професиналне организације.

Други сегмент рада УО који је нужан тиче се статуса адвоката, навео је он прецизирајући да се најављују могућности промене положаја адвокатуре као службе правне помоћи.

„Помиње се чак могућност да адвокатура престане да буде уставна категорија. Овај УО има децидан став да тако нешто није питање о коме може да се преговара. Адвокатура не може да изгуби положај службе искључиве правне помоћи и уставне категорије. То је цивилизацијска тековина и нешто што је својествено свим модерним правним порецима“, нагласио је Љубичановић.

Исти став, како је додао, УО има и када је у питању могућност сврставања адвокатуре у „услуге“ и одлучно ће се супротставити томе.

Када је у питању изборна скупштина коју је за 10. јун заказало старо руководство на челу са Слободаном Шошкићем, Тинтор је рекао да је то „догађај“, који је скупштина АКБ 23. априла отказала, тако што је ставила ван снаге одлуку којом је 10. јун био опредељен као датум изборне скупштине.

„Онај ко тај скуп организује или на њега иде он поступа противно одлуци највишег органа коморе – скупштине АКБ од 23. априла“, рекао је Тинтор и позвао адвокате да се не одазивају позивима за тај „догађај“.

Иначе, конститутивна скупштина Адвокатске коморе Србије (АКС), састављена од новоизабраних делегата из регионалних комора потврдила је јуче мандате делегатима Адвокатске коморе Београд који су изабрани на скупштини те коморе 13. маја, а чији легитимитет и легалитет старо руководство АКБ оспорава.

Јучерашња скупштина адвоката из целе Србије је своју изборну скупштину, на којој ће бити бирани нови председник АКС и остали органи коморе, заказала за 1. јул.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here