СПЦ у борби против секти! Врх цркве тражи закон против деструктивних организација

Поделите:

На недавно завршеном заседању Сабора Српске православне цркве донета је званична одлука да се при Светом Синоду оснује „Одељење за праћење разбијачке делатности јеретичких организација, секти и неканонских групација“.
„Политика“ од врха СПЦ сазнаје да је разлог за овакву одлуку све већи деструктивни утицај ових група у српском друштву. Едукација, праћење и указивање на растуће проблеме и негативне последице, сматрају у СПЦ-у, најбољи су начини да се сузбије ова пошаст. Тражиће се и да се донесе закон о овој области.

О деловању и утицају секти у Србији говори се последњих година само када се деси самоубиство ротуалним поводом, када се оскрнаве гробнице или испишу графити на видном месту. Да ли је за убиство певачице из Борче јелене Марјановић одговорна Гуруистичка секта? Или иза самоубиства младића из Вишњичке бање стоји утицај секте Црна ружа? Све се најчешће заврши на нивоу нагађања, јер се држава не бави овом појавом.
Према Александр сенићу и Слађану Мијаљевићу, познатим сектолозима, у Србији тренутно има око 150 организација које се могу назвати сектама, а с њима је на различите начине повезано готово пола милиона људи.

Процењује се да имају око 300.000 сталних чланова који чине тврдо језгро,док су 200.000 повремени следбеници. Сваке године 10 до 20 одсто напусти, а исто толико нових чланова уђе у разне секте. оне, међутим нису регистроване као секте, већ као мале верске организације , групе грађана или хуманитарне организације. па тако група од десетак људи може себе да прогласи за верску организацију и добије дозволу за рад.
Из теолошког угла, секте имају негативну конотацију. Оне верске заједнице које ми овде ниподаштавајуће гледамо као секте, попут Хришћанске баптистичке цркве, Хришћанске адвентистичке цркве или разних пентакосталних праваца протестантизма, у матичним земљама на Западу представљају званичне цркве. зато се код нас сада, највише из незнања, мешају мале верске заједнице са оним полуверским групама које делују илегално, полутајно, уз обреде нецивилизацијског садржаја. Такве групе означавају се као култови и проблем и код нас и у другим земљама постоји управо у вези с таквим групама. Управо ту СПЦ види своју улогу – у демаскирању и препознавању оваквих група.

Политика

Поделите:

3 COMMENTS

 1. Mislim da je ovde glavna “ Zverka“ za odstrel ,vladika Artemije njegovi postovaoci monasi i mirjani.Svi otali su mete-varalice kao kod borbenih aviona.Ja licno nisam parohijan u crkvi gde sasluzuju jeromonasi koji su pod Artemijevom upravom.2015 godine na proputovanju kroz delove zapadne Srbije i Sumadije uvratio ssm u selo Loznicu kod Cacka gde sam prisustvoao postrizenju dveju iskusenica.Bilo je divmo i radosno ,sa mnostvom naroda iz raznih delova Srbije.Na zajednickoj veceri prebrojao sam prisustvo od oko 80 monaha i monahinja i otprilike tri puta vise mirjana.Inace kazu da su pod Artemijevim duhovnim vodjstvom oko 160 monaha i monahinja sto nema ni jedna eparhija.Nisam ni tuzitelj niti branitelj vladicin,niti poznajem kanone.Cinjenica da dobar deo naroda ga ceni i voli kao duhovnika a i zbog otpora Bajdenu-zapadu i anti ekumenizma.Izgleda sto rekao svojevremeno veliki duhovnik blazenopocivsi vladika Budimski Danilo“Pravoslavlje je za katolicizam ogledalo u kojemu oni sebe vide da su karikaturu“.Na zalost to se moze danas odnositi i na dobar deo iz Srpske crkve.,Bez obzira dali je vladika Artemije kriv ili ne mora mu se postovati sto je ostao dosledan svoga duhovnoga oca Svetoga Justina Celijskoga,neukaljan u blatu ekumenizma i Svejeresi Papizma.Sto se tice svih ovih legalnih i ilegalnih sekti u Srbiji da ih ne nabrajam pocev od Vatikaske do najcrnje satanske,sve su one pogubne po ljudsku dusu dok su pojedine i po tello ,zivot ljudski.

 2. Епископ Артемије смета и црквеним и мирским властима!
  Црквеним властима смета што се опире екуменизму, а мирским властима што не прихвата
  издају Космета ни по коју цену, па и преко измене Устава, и одрицања од “митског приступа
  Косову“’, по виђењу новог нам Председника Државе – Александра Вучића.

  ЕПИСКОП РАШКО ПРИЗРЕНСКИ У ЕГЗИЛУ, Господин Артемије – вазда је био и остаје, до своје земаљске кончине, у крилу Српске Православне Цркве, Оне и Онакве у Којој је крштен и од свог духовног оца и руководитеља – Св. ЈУСТИНА ЋЕЛИЈСКОГ – замонашен. Спреман и до смрти да не осдступи од монашких завета /заклетве/ дате на монашењу, рукополагању и хиротонисању – да ће чинодејствовати као и Његов духовни отац – Св, Јустин Ћелијски – ни у чему не одступајући од СВЕТООТАЧКОГ ПРЕДАЊА, не поводећи се за коејкавим новотаријама и безвезаријама новоконпонованих – турбофолк-литургичара – ЕКУ/куку!/МЕНИСТИМА, ДАРВИНОЛИКОГ ДУХА!

  СРБИ НА ОКУП:“Став и савет Еп. Артемија Србима о “бриселском споразуму”
  in Србија / on 11/05/2013 at 10:31 am /
  „Срби на Косову и Метохији не смеју пристати на издају КиМ на коју је политичко вођство у Србији већ пристало. Став Срба са Косова и Метохије треба да буде да власт у Србији може да чини шта год хоће, али Срби са Косова и Метохије на то не смеју да пристану и тако као недужни народ прихвате на своја плећа одговорност ове националне и историјске издаје.“

  Драган Славнић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here