Специјални суд подиже оптужницу против Даута Харадинаја?

Поделите:

На првој оптужници Специјалног суда за злочине бивше ОВК биће име Даута Харадинаја, брата Рамуша Харадинаја

БЕОГРАД – На првој оптужници Специјалног суда за злочине бивше ОВК биће име Даута Харадинаја, брата Рамуша Харадинаја, јавља Спутњик.

На основу сазнања Спутњика, Даут Харадинај могао би да одговара за злочине почињене у име ОВК, као и за повезаност са Исламском државом и Ал Каидом.

Даут Харадинај, према наводима овог медија, биће оптужен за злочине почињене у Глођанима 1998. године, када је јединица коју је он предводио као један од команданата бивше ОВК напала полицијску станицу и убила српског полицајца Миодрага Отовића.

Осим тога, група коју је Даут предводио одговорна је и за застрашивање и убиства Срба и Албанаца лојалних српским властима у истом периоду у околним местима као што су Ђаковица и избеглички кампови у Јунику и Бабалољу.

Стејт департмент САД 26. јуна 2001. године ставио је Даута Харадинаја на црну листу због сумњи да је те године учествовао у сукобима Албанаца са војском и полицијом у Македонији, а последњи пут је провераван 2015. године.

Његово име је и даље на црној листи, јер је у међувремену повезан и са Ал Каидом. Наиме, ЦИА је објавила доказе да се у Албанији састао са покојним вођом Ал Каиде Осамом бин Ладеном, када је овај био гост тадашњег албанског председника Салија Берише.

Има назнака да је после тог сусрета оформљено више џихадистичких ћелија на Косову и Метохији и у Албанији.

Према истим изворима, Даут Харадинај је испред команде Косовског заштитног корпуса (КЗК) био задужен за координацију рада прво са Ал Каидом, а затим са припадницима Исламске државе.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here