Странци добили драматично упозорење пре одмора: Хрватска је земља дроге, зеленаша и насиља!

Поделите:

Министарство Аустралије се потрудило да покрије баш сваку ситуацију, па и оне бизарне, што је резултирало и низом необичних савета

Аустралијско Министарство спољних послова на својој службеној интернет страници је објавило списак корисних савета којих би њихови држављани свакако требали да се придржавају у случају посете Хрватској, преноси Јутарњи.хр.

Уплаћивање путног осигурања и праћење локалних медијских сервиса како би се информисали о, на пример, стању на путевима и гужвама у саобраћају, нису никаква новост, али министарство се потрудило да покрије баш сваку ситуацију, па и оне бизарне, што је резултирало и низом необичних савета, а ово су само неки од њих:

– Грубо и пијано понашање на јавним местима дефинитивно није део хрватске културе. Избегавајте га јер бисте у противном на себе могли навући негативне погледе и коментаре али и осуду локалног становништва.

– Свакако избегавајте опијање на такозваним “бродовима за забаве”. Прекомерно конзумирање алкохола најчешћи је узрок несрећа на споменутим бродовима па је боље бити на опрезу.

– Хапшења повезана са дрогом све су учесталија у Хрватској, посебно на обали, и то за време трајања фестивала електронске музике. Аустралијанци би требали да избегавају појединце који узимају, продају или купују било какве забрањене супстанце.

– Избегавајте масовна окупљања као и све облике локалних протеста и демонстрација јер исти често имају обичај да се заврше насилно.

– Вожња на хрватским путевима прилично је опасна и рискантна, а несреће су честе, па увек ваља бити на опрезу.

– Никада не узимајте храну или пиће од странаца због опасности од подваљивања дроге у истима. Такође се чувајте “џепароша”, који најчешће патролирају на улицама и најпосјећенијим туристичким локалитетима, а пазите се и локалних банди које организовано пљачкају странце на усамљеним путевима претварајући се да им је потребна помоћ у саобраћају, а након што наивни туристи “наседну” на причу, исти их опљачкају.

– Проверавајте цене пића, нарочито у локалима за господу на мору. У неким случајевима било је и насиља и проблема са обезбеђењем након што су се странци пожалили на “зеленашко” наплаћивање.

– Ако сте припадник ЛГБТ популације, избегавајте било какав контакт са партнером у јавности јер постоји велика вероватноћа да се то неће свидети локалном становништву.

 

 

Телеграф

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here